Sinema verilerinin Neo4j çizge veritabanı ile modellenmesi ve analizi - Dalgın, Gizem Tangalay; Das, Resul (My University, 2024)
Günümüzde kurum veya kuruluşlar için veri, önemli bir varlık haline gelmiştir. İnternet ortamındaki hızlı gelişmeler ile sinema verileri de hızla büyümekte ve bu veriler arasındaki ilişki giderek daha karmaşık hale gelmektedir. Çizge veri tabanı mimarisi, elde bulunan verilerin model tasarımında varlıklar arasındaki ilişkiyi vurgulayan, verileri modellemek için etkili bir araçtır. Geleneksel veri tabanlarına göre daha karmaşık verileri depolamakta ve daha hızlı bir şekilde sunmaktadır. Bu çalışmada; sinema verileri ve karmaşıklaşan ilişkiler incelenerek neo4j çizge veri tabanı ile modellenmektedir. Bu sayede veriler arası ilişkiler daha kolay bir şekilde görüntülenmekte, sorgulanabilmekte ve daha kolay bir öğrenme imkanı sunmaktadır. Çalışma ile Neo4j çizge veri tabanı karmaşık ve aralarında birden fazla ilişki bulunan verileri modellemede oldukça başarılı sonuçlar sunduğu görülmüştür. Sinema verilerini depolamak ve yönetmek için Neo4j veri tabanını kullanmak, bir sinema web sitesi için kullanıcının gereksinimlerini ve ilgi alanlarını karşılamasını kolaylaştırdığı görülmektedir. Sinema adı, yılı, yönetmeni, oyuncuları, sinema filminin hasılatı, seyirci sayısı ve sinemanın türü gibi değişkenler dikkate alınarak çizge modellemesi ve analizi yapılarak başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Keywords: Çizge modelleme; Neo4j; Sinema Verileri; Çizge görselleştirme