UZAKTAN EĞİTİM ARAÇLARININ ADLİ BİLİŞİM AÇISINDAN İNCELENMESİ - ÇOLAK, YUNUS EMRE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Dijital alanda adli bilişim araştırması yapan kişilerin işleri bu alanın bakir olmasından dolayı bu alanda çalışma yapmak zor olabilmektedir. Gün geçtikçe teknolojinin sürekli gelişmesi, yeni platform ve programların yayınlanması her uygulamanın, programın kendine özgü inceleme metotlarının olması gerekliliği sonucunu doğurmaktadır. Bu durum dijital inceleme yapacak olan kişilerin kendini sürekli geliştirmesini ve bu alanda kendilerine yol gösterecek kaynaklara ihtiyaç duymasını gerekli kılar. Uzaktan eğitim araçlarının adli bilişim açısından incelenmesi önemli bir konudur. Dijitalleşmenin giderek arttığı çağımızda, salgın hastalıklarında etkisiyle yüz yüze eğitimden ziyade uzaktan eğitim araçları kullanılarak dersler, sunumlar, etkinlikler ve hatta sanatsal faaliyetler yapılmaktadır. Uzaktan eğitim araçlarının adli bilişim açısından incelenmesinin amacı, bu materyallerin kullanımı esnasında meydana gelebilecek adli olayların ve inceleme gerektiren durumların ortaya çıkmasıdır. Bu çalışmayla uzaktan eğitim araçları kullanılarak gerçekleştirilen etkinlikler sonrası önemli veriler elde edilmiştir. Bu veriler, kimin, kiminle, nerede, ne zaman, nasıl, ne amaçla bir etkinlik düzenlediği şeklindeki sorulara cevap olarak araştırmayı yapacak kişilere de fayda sağlayacaktır. Birden çok uzaktan eğitim aracı bulunmasına karşın bu çalışmanın kapsamı daha yaygın kullanıldığı için uzaktan eğitim araçlarından olan Microsoft Teams ve Skype uygulamaları üzerinedir. 2017 yılında Microsoft yeni bir iletişim platformu olan Microsoft Teams'i yayınlamıştır. Uygulamanın diğer benzer uygulamalara göre daha yeni bir yayınlanma tarihi olduğu için bu alanda yapılmış çalışmalar oldukça azdır. Ancak alanda edinilen gözlem sonucunda kullanım oranının hızla arttığını görülmektedir. Bu durumda dijital alanda inceleme yapacak kişilerin söz konusu uygulama ile ilgili olarak çalışma gereksinimlerinin olacağını göstermektedir. Windows 10 işletim sistemine sahip web client uygulamaların yüklü olduğu bilgisayarlar üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmada Microsoft Teams ve Skype tarafından depolanan veya ağ üzerinden gelen giden trafik bilgilerinin izole bir ortamda incelenmesi sonucu elde edilen veri ve bilgiler sunulmuştur. Bu çalışmanın gelecekte uzaktan eğitim araçlarına dair araştırma yapacak kişilere yardımcı olması temel amaçlardan biridir.

People who do forensic research in the digital field have a very difficult job. The continuous development of technology, the publication of new platforms and programs day by day result in the necessity for each application and program to have its own examination methods. This leads to the natural result that the people who will do digital analysis should constantly improve themselves and need resources to guide them in this field. Examining distance education tools in terms of forensic informatics is an important issue. In our era of increasing digitalization, lectures, presentations and activities are carried out by using distance education tools rather than face-to-face education with the effect of epidemic diseases. The purpose of examining distance education tools in terms of forensic informatics is to reveal the forensic events that may occur during the use of these education tools and the situations that require investigation. Thanks to this study, important data will be obtained after the activities carried out using distance education tools. Questions such as Who, With Who Where, When, What kind of an event were answered. Although there are multiple distance education tools, the scope of this study is on Microsoft Teams and Skype applications, which are distance education tools. In 2017, Microsoft released a new communication platform, Microsoft Teams. Since the application has a more recent publication date compared to other similar applications, studies in this area are very few. In this case, it shows that people who will examine in the digital field will need to work on this application. In this study, which was carried out on computers with client applications with the Windows 10 operating system, the data and information obtained as a result of examining the traffic information stored by Microsoft Teams and Skype or incoming / outgoing over the network in an isolated environment are presented. One of the main purposes of this study is to help people who will do research in this field in the future.
Investigation of distance education tools in terms of forensic informatics
Keywords: Bilim ve Teknoloji