YUTUCU PLAKASI SİLİNDİRİK TENEKE KUTULARDAN YAPILMIŞ BİR HAVALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÖZGEN, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışma, düzlemsel havalı güneş kolektöründe çift geçişli kanal içerisine silindirik tenekekutulardan yapılmış yutucu plakanın yerleştirildiği bir düzeneği deneysel olarak incelemektedir. Buyöntem, akışkan (hava) hızını ve yutucu plaka ile hava arasındaki ısı transfer katsayısını arttırmaksuretiyle kollektör verimini önemli oranda iyileştirir. Ayrıca bu kollektör, havalı güneş kollektörlerininyutucu plakasını makul bir maliyetle imal etmek için, kullanılmış silindirik teneke kutuların tekrarkullanılması (geri dönüşümü) için bir öneri olarak tasarlanmıştır.Atmosfere konveksiyon kayıplarını azaltmak için, kollektör 4 mm kalınlığında tek cam örtü ileörtülmüştür. Deneysel çalışma için üç farklı tipte yutucu plaka tasarlanmış ve test edilmiştir. lk tipte(Tip I), silindirik teneke kutular yutucu plaka üzerinde zikzaklı olarak kaydırılmış, ikinci tipte (Tip II)ise sıralı olarak dizilmiştir. Tip III ise, üzerinde kutuların olmadığı bir düzlem plaka şeklindedir.Deneyler 0.03 kg/s ve 0.05 kg/s lik hava debileri için gerçekleştirilmiştir. En yüksek verim Tip I içinelde edilmiştir.Ayrıca, bu çalışmada test edilen havalı güneş kollektörünün ısıl verimi ile literatürdekilerin ısılverimleri arasında karşılaştırma sunulmuş ve aralarında iyi bir uyum olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Havalı güneş kollektörü; geri kazanılabilir teneke kutular; ısıl verim; deneysel;çift geçişli akış.
Experimental investigation of thermal performance of an air solar collector with an absorber plate made of cans
Keywords: Enerji