Uçak gemisi fırlatma rampasına ait kaburga kısmının gerilme analizi ve alternatif kompozit uygulamaları - Arslan, Nurettin; Ozler, Latıf; Tosun, Nihat (My University, 2001)
Bir çok uçak gemisinde bulunan ve uçakların daha kısa mesafeden havalanmalarına yardımcı olan firlatma rampasına ait kaburga kısmının gerilme analizi statik basma yükü altında yapılmıştır. Elastik çözüm için iki boyutlu sonlu elaman bilgisayar programı hazırlanmıştır. Dört düğümlü izoparametrik sonlu elamanlar kullanılmıştır. İnterpolasyon fonksiyonu olarak Lagrange polinomlan seçilmiştir. Sonlu elaman çözümü sonunda, kaburga üzerindeki her noktada meydana gelen gerilmeler elde edilmiştir: Sayısal olarak elde edilen gerilmelerin yoğunlaştığı bölgeler, fotoelastik yöntem yardımı ile elde edilen bölgelerle karşdaştırıknıştır. Çelikten üretilen bu parçaya, alternatif olabilecek S farklı kompozit malzeme ele alınmış ve analizler bunlar üzerinde tekrarlanmıştır. Farklı malzeme seçenekleri yanı sıra, farklı oryantasyon açılan da dikkate alınmıştır. İncelemelerde 0°'lik tek yönlü takviyeli (undirectional) modelde diğerlerine nazaran çok daha küçük gerilmelerin ortaya çıktığı görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Deniz; Mühendislik; Makine; Savunma Bilimleri; Mühendislik; Hava ve Uzay