H.1069 M.1658/1659 TARİHLİ HARPUT ŞER?İYYE SİCİLİ (TRANSKRİPSİYON VE DEĞERLENDİRME) (S.1-80) - EĞİTMEN, BUKET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma, Harput Kazâsı'nın "1658-1659" tarihli Şer'iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesini göstermektedir. Osmanlı Devleti'nde kadı, kazâ adı verilen yerleşim yerinde mülkü idare amiri, yerel yönetici ve emniyet müdürü görevini yapmak için merkezden gönderilen şer'i ve idari yapıdan sorumlu olan kişidir. Çalışmada önce Osmanlı Devleti'nin kadılık kurumu, Şer'iyye mahkemeleri ve Şer'iyye sicilleri hakkında bilgi verildikten sonra, sicil içindeki belgeler özetlenip bunların konularına göre tasnifi ve genel değerlendirmesi yapılmıştır. Bundan sonra ise transkripsiyon metinlerine yer verilmiştir. İncelediğimiz Harput Şer'iyye Sicilinde alım-satım, borç tahsili, mal davaları, miras taksimi, vasî tayini, hibe, nafaka, vergi, hırsızlık, cinayet gibi konuların yanı sıra Harput'taki eşkıyalık olayları ve bu olaylar için devletin aldığı tedbirler yer alır.

The study shown transcription and assessment shari'ah register of regin of Harput dated 1658-1659 A Qadi in Ottoman Empire was a public offical who was oppinted by central administrative and responsible for he implementation of Islamic religious and administrative juctice. They used to serve as a civilion authority local administrator and higher security director in subdistricts called kaza for a certain period of time. As a primarly in the study and giving information saboutin stitution of gadiness in the Ottoman Empire shari'ah record shari'ah record and after that are going to summarizing the document of there gisterand then would maket o class ifinedand the general assessment as a result. Acording to give it a place in transcription of text. In the our work, the record concerning purchase and sale deptregistration partion of in hertance appointment of guardian ship, grant, alimony, tax, roobbey, libel, besides Harput and goverment of state how reacted on thisevent because of theact of bandityare accured.
Harput Shar'iyyah Record dated H.1069/M.1658-1659 (Transcription and evaluation) (P.1-80)
Keywords: Tarih