1164 NUMARALI VE 1748/1749 TARİHLİ RUMELİ ATİK HURUFAT DEFTERİ (TRANSKRİPSİYON VE DEĞERLENDİRME) - ÖNER, MUHAMMED FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Hurufat Defterleri; vakıf kayıtlarının tutulduğu defter serilerinden olup, Osmanlı vakıf geleneğinin ve teşkilatının anlaşılması açısından önemli bir kaynak grubunu oluşturmaktadır. Bu çalışmaya konu olan defter; XVIII. yüzyıl Osmanlı Rumelisi'ndeki yerel idari yapılanmayı, vakıfları ve bu kurumların işleyişini, yapılan atamaları, görevlilerin isimleri ile aldıkları ücretleri, görev değişikliklerini ve zaman içerisindeki gösterdiği gelişim ve değişimi bize sunmaktadır. Bu çalışmanın hazırlanmasındaki amaç, Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde muhafaza edilen 1164 Numaralı Rumeli Hurufat Defteri'nin tahlil ve transkripsiyonu yapılarak bilim dünyasına kazandırılmasıdır. Çalışmamızda sırasıyla Hurufat Defterleri'nin tanıtımı yapıldıktan sonra muhtevası ve kaynak olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonrasında ise vakıf hakkında bilgi verilip vakıf kurumları ve vakıf görevlileri hakkında değerlendirme yapılarak incelemiş olduğumuz defterde bulunan veriler işlenmiştir. Son olarak defterin transkripsiyon metnine yer verilmiştir.

Hurufat Books are one of the series of books in which foundation records are kept and constitute an important group of sources for understanding the Ottoman foundation tradition and organization. The notebook that is the subject of this study; XVIII. the century presents to us the local administrative structure in Ottoman Rumelia, the foundations and the functioning of these institutions, the appointments made, the names of the officials and the fees they receive, the changes in duties and the development and change it shows over time. The purpose of preparing this study is to analyze and transcribe the Rumeli Hurufat Notebook No. 1164, which is kept in the Archive of the General Directorate of Foundations, and to make it available to the scientific world. In our study, respectively, after the introduction of the Hurufat Notebooks, their content and evaluation as a source were made. After that, information about the foundation was provided and the data contained in the ledger that we examined was processed by evaluating the foundation institutions and foundation officials. Finally, the transcription text of the notebook is included.
Rumeli Atik Hurufat Notebook no. 1164 and dated 1748/1749 (transcription and evaluation)
Keywords: Tarih