DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN BAZI BADEM (PRUNUS AMYGDALUS BATSCH.) TAKSONLARINDA TOHUM DEPO PROTEİNLERİ, YAĞ ASİTLERİ VE ADEK VİTAMİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ - KARATAY, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Badem (Prunus amygdalus Batsch.), Doğu Karadeniz Bölgesi dışında Türkiye'nin her bölgesinde çok yaygın olarak yetiştirilen tohumu değerli bir ağaç türüdür.Bu çalışmada badem türünün Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki yayılış alanlarından toplanan 32 farklı ağaç örneğine ait tohum depo proteinleri alt fraksiyonları (Albumin, Globulin, Prolamin ve Glutelin), ADEK vitaminleri ve yağ asitleri kompozisyonları çalışılmıştır.Protein alt fraksiyonları elde edildikten sonra % 12'lik sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforez (SDS-PAGE) tekniği kullanılarak protein band profilleri ve oluşan bantların molekül ağırlıkları belirlenmiştir. Prolamin miktarları % 1'den düşük çıktığından yapılan elektroforezde bu proteinle ilgili bantlar oluşmamıştır. Badem örneklerinin protein alt fraksiyonlarına ait bant profilleri birlikte değerlendirilmiş ve örneklerin akrabalık ilişkileri ortaya konmuştur.Yağ asitleri analizinde gaz kromatografisi ve ADEK vitamin miktarları tespitinde HPLC cihazı kullanılmıştır. Yapılan yağ asitleri analizinde palmitik asit (16:0) % 5.34, palmitoleik asit (16:1) % 0.70, stearik asit (18:0) % 0.85, oleik asit (18:1) % 74.46, linoleik asit (18:2) % 17.89 ve linolenik asit (18:3) % 0.75 olarak bulunmuştur. Bunların yanında önemli yağ asitleri grupları ve bu grupların birbirine oranları belirlenmiştir.Badem tohumlarında ADEK vitaminlerine, özellikle E vitamini başta olmak üzere bol miktarda rastlanmıştır. Ortalama değerler bakımından ?-tokoferol 21.80 mg/100 g bulunmuştur. Bademde bulunan ADEK vitaminlerine göre örnekler arasında önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Prunus amygdalus Batsch., tohum depo proteinleri, albuminler, globulinler, prolaminler, glutelinler, SDS-PAGE, yağ asitleri, ADEK vitaminleri

With valuable seed, Almond (Prunus amygdalus Batsch) is a species commonly grown everywhere of Turkey outside of the Eastern Black Sea Reagion. In this thesis, 32 different almond individuals? seeds that collected from natural distribution areas that Eastern and Southeastern distribution areas of the species storage proteins (albumin, globulin, prolamin and glutelin), ADEK vitamins and fatty acid compositions were studied.After protein subfractions obtained, using the technique of 12 % percent sodium dodecyl sulfate poliacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE), protein band profiles and molecular wights of the bands were determined. Because the prolamin amount, less than 1 %, bands not formed about this proteins. Protein subfractions band profiles of almond samples were evaluated together and phylogenetic relationships of the samples put out.Gas chromatography used for analyses of fatty acids and HPLC equipment used for determining of ADEK vitamins. Analysing by fatty acids, palmitic acid (16:0) 5.34 %, palmitoleic acid (16:1) 0.70 %, stearic acid (18:0) 0.85 %, oleic acid (18:1) 74.46 %, linoleic acid (18:2) 17.89 % and linolenic acid (18:3) 0.75 % were found. Besides these, essential fatty acid groups and rates of these groups to each other were determined.In the almond seed, ADEK vitamins, especially vitamin E mainly found in large quantities. In terms of average values, ?-tocopherol 21.80 mg/100 g were found. According to the ADEK vitamins in the almond seeds, the significant differences have been found between the individuals.Key Words: Prunus amygdalus Batsch., seed storage proteins, albumins, globulins, prolamins, glutelins, SDS-PAGE, fatty acids, ADEK vitamins.
Determining of seed storage proteins, fatty acids and adek vitamins of some almond (Prunus amygdalus (L.) Batch.) taxons spride in East and South-East Anatolia
Keywords: Biyoloji