BİR CEPHESİ KAPALI YAPILARDA DOLGU DUVAR ÇERÇEVE ETKİLEŞİMİNİN İNCELENMESİ - BAL, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, bir cephesi dolgu duvar ile kapalı olan yapılar üzerinde dolgu duvarın etkisi araştırılmıştır. Betonarme yapılarda dolgu duvar-çerçeve etkileşimi özellikle yatay yükler etkisinde önem kazanmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak eşdeğer basınç çubuğu yaklaşımı kullanılarak dolgu duvarların betonarme analizlerde hesap modeline dâhil edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için Sap2000 programı kullanılarak 3, 5, 7 ve 9 katlı olmak üzere dolgu duvarlı ve dolgu duvarsız betonarme çerçeveler modellenmiştir. Çerçevelerin yalnızca bir aksı dolgu duvar ile örülürek bir cephesi kapalı yapı modeli oluşturulmuştur. Giriş kat yüksekliği değiştirilerek, Z1 ve Z4 zemin sınıflarında dolgu duvarın etkisi çalışılmıştır. Modal analizden bulunan doğal titreşim periyotları eşdeğer deprem yükü yöntemine göre deprem hesabı sonucu elde edilen kat yatay yer değiştirmeleri, göreli kat ötelemeleri, taban kesme kuvvetleri, kolon kesme kuvvetleri, burulma düzensizliği katsayısı ve taban burulma momenti farklı modeller üzerinden kıyaslanarak dolgu duvar-çerçeve etkileşimi incelenmiştir. Model farklıklarına bağlı olarak, bulunan değerlerin değişebildiği, bu yüzden dolgu duvarın yapı modeline dahil edilmesinin daha gerçekçi bir yaklaşım olacağı sonucuna varılmıştır.

In this study, the effect of the filler wall on adjacent structures was investigated. The fill-wall-frame interaction in reinforced concrete structures is especially important in the effect of horizontal loads. As a result of this situation, it is aimed to incorporate the filler walls into the calculation model in reinforced concrete analysis using the equivalent pressure rod approach. For this purpose, reinforced concrete frames with filler walls and without filler walls were modeled using the Sap2000 program with 3, 5, 7 and 9 floors. Only one axis of the frames was built with a filler wall and a adjacent building model was created. The effect of filler wall was studied in Z1 and Z4 floor classes by changing the height of the entrance floor. According to the equivalent earthquake load method of natural vibration periods obtained from the modal analysis, the horizontal wall displacements, relative floor drifts, base shear forces, column shear forces, torsional irregularity coefficient and base torsion moment are compared on different models and the fill wall-frame interaction is examined. Depending on the model differences, it is concluded that the values found can be changed and therefore the inclusion of the filler wall in the building model will be a more realistic approach.
Investigation of infill filler wall-frame interaction on one closed structures
Keywords: İnşaat Mühendisliği