ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMININ İNCELENMESİ - Bulut, Yasemin; Polat, Özgül (Fırat University, 2019)
Dünya üzerinde kaynakların bilinçsizce tüketiminin ve çevre kirliliğinin geri dönülemez sorunlara neden olduğu ve bu sorunların çözümünün ertelenemeyeceği açıkça görülmeye başlamıştır. Bu noktada sürdürülebilir kalkınma kavramı ortaya çıkmış ve bu kalkınmanın ekonomik, ekolojik ve sosyal olmak üzere üç boyutundan söz edilmiştir. Bireylerin yaşamlarının her alanında sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin duyarlılık ve farkındalık kazanmalarında eğitim önemli bir araçtır. Yapılan çalışmalar, özellikte erken çocukluk döneminde verilen sürdürülebilir kalkınma için eğitimin, bu dönemde gelişimin hızlı olması, birçok yeterliliğin kazanılması ve bu yeterliliklerin kalıcı olması yönünden önemli olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, erken çocukluk eğitiminde sürdürülebilirlik kavramını incelemek amacıyla yazılmış derleme bir makaledir. Makalede, sürdürülebilirlik kavramı, sürdürülebilir kalkınma, dünyada sürdürülebilirlik kavramının geçmişten günümüze gelişimi, sürdürülebilirliğin boyutları, sürdürülebilir kalkınma için eğitim, erken çocuklukta sürdürülebilirlik eğitimi ve önemi açıklanarak, ilgili araştırmalara yer verilmiştir.