Medeni Duruma Göre Empati: Bir Meta-Analiz Çalışması - Demir, Yasin; Atlı, Abdullah; Kış, Ali (Ordu Üniversitesi, 2018)
Bu meta-analiz çalışmasında aşağıdaki cevabı aranan soruları cevaplandırmak için Türkiye’de yapılan empati ile ilgili tezlerden alınan veriler kullanılmıştır. Bu araştırmada cevabı aranan temel soru “Empati, medeni duruma göre farklılaşmakta mıdır?” şeklinde olmaktadır. Araştırmaya dâhil edilen çalışmalar 2005 – 2016 yılları arasında Türkiye’de yapılmış olan ve empatiyi konu edinen doktora tezleri ile yüksek lisans tezlerinden oluşmaktadır. Tezler için yapılan taramada YÖK Tez Tarama veri tabanı kullanılmıştır. Bu araştırmada, verilerin analizi yapılırken Comprehensive Meta Analysis (CMA) paket programı kullanılmış olup, etki büyüklüğü hesaplanırken “Cohen d” dikkate alınmıştır. Araştırmaya dâhil edilen 28 çalışmanın örneklemi 3095 bekâr, 4486 evli olmak üzere 7581 kişiden oluşmuştur. Araştırma kapsamında incelenen tezlerin 7 tanesinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunurken, 21 tanesinde ise bulunmamıştır. Yayın yanlılığı olup olmadığının incelenmesi maksadıyla Orwin Güvenli N Sayısı testi, Duval ve Tweedie’nin kırp doldur yöntemi, Egger testi ve huni saçılım grafiği olmak üzere 4 farklı yöntem uygulanmış ve yayın yanlılığının olmadığı tespit edilmiştir. Sabit Etkiler Modelinde birleştirme işlemi sonucu medeni duruma göre empatik eğilim düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.  Sonrasında Q ve I2 (homojenlik) testleri yapılmış ve çalışma¬lar arasında yüksek düzeyde heterojenlik bulunduğundan birleştirme işlemi için model rastgele modele çevrilmiştir. Rastgele etkiler modelinde birleş¬tirme işlemi sonucunda da empatik eğilim düzeyinin medeni durum değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre empatik eğilim düzeyinin medeni duruma göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Psychology; Psikoloji