Ni Nano Telinin Deformasyon Davranışına İkiz Sınır Aralığının Etkisi: Moleküler Dinamik Çalışması - Kazanç, Sefa (My University, 2022)
Periyodik olarak uyumlu ikizlenmiş tane yapılarına sahip metalik nano tellere uygulanan tek eksenli çekme zorlanması, onların mekanik davranışları ve deformasyon mekanizmaları üzerinde önemli etkiler oluşturmaktadır. Bu çalışmada tek kristal ve farklı sayıda birbiriyle uyumlu ikiz tane yapılarına sahip Nikel (Ni) nano tellerinin deformasyon davranışı Moleküler Dinamik (MD) benzetim yöntemi kullanılarak incelenmeye çalışıldı. İkiz sınır aralığının elastiklik modülü ve akma zorunda değişimler meydana getirdiği, bununla birlikte nano tellerin dislokasyon hareketi ve deformasyon ikizlenmesi ile plastik şekil değişimine uğradıkları belirlendi. Atomlar arası etkileşmelerin belirlenmesinde çok cisim etkileşmelerini içeren Gömülmüş Atom Metodu (GAM) kullanıldı.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği