Türkiye'nin Karadeniz Bölgesindeki Koyun ve Keçilerde Kene Enfestasyonları - Aydin, Mehmet Fatih; Aktaş, Münir; Dumanl, Nazir (My University, 2012)
Bu çalışma, Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı illerde (Bolu, Kastamonu, Çorum, Samsun, Tokat, Giresun ve Bayburt) koyun ve keçilerde bulunan kene türleri ile bu türlerin enfestasyon oranlarının ve mevsimsel dağılımlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 2010 ve 2011 yıllarında bölgede yer alan 53 farklı yerleşim merkezinden toplam 2608 küçükbaş hayvan (2161 koyun, 447 keçi) kene enfestasyonu yönünden muayene edilmiş ve 812 tanesi (665 koyun, 147 keçi) enfeste bulunmuştur. Hayvanların tüm vücutları kene enfestasyonu yönünden muyene edilmiş, 5 soya ait 12 türde [Rhipicephalus turanicus (%28.63), Haemaphysalis parva (%22.59), Rhipicephalus bursa (%18.26), Dermacentor marginatus (%16.55), Rhipicephalus sanguineus (%3.32), Ixodes ricinus (%2.46), Haemaphysalis punctata (%2.35), Hyalomma marginatum (%2.21), Haemaphysalis sulcata (%1.39), Hyalomma excavatum (%1.17), Haemaphysalis concinna (%0.53), Hyalomma detritum (%0.46)] toplam 2797 adet kene toplanmıştır. Koyun ve keçilerdeki enfestasyon oranları sırasıyla %30.77 ve %32.88 olarak belirlenmiş ve en yaygın türlerin R. turanicus, H. parva ve R. bursa olduğu ortaya konmuştur. Tespit edilen türlerden Rhipicephalus ve Hyalomma'ların ilkbahar ve yaz aylarında görülürken; Haemaphysalis'lerin kış, ilkbahar ve sonbahar; Dermacentor ve Ixodes'lerin ise bütün mevsimlerde hayvanlar üzerinde bulunduğu görülmüştür
Keywords: Veterinerlik