Pasini ve pierini'nin idiopatik atrofoderması - Kökçam, İbrahim (My University, 2003)
Amaç: Pasini ve Pierini'nin idiopatik atrofoderması, genellikle gövdede yerleşen, normal deri seviyesinden hafif çökük, hiperpigmente keskin sınırlı, nadir bir dermal atrofi tipidir. Lezyonlar, ekseriya inflamasyonsuz ve asemptomatiktir. Hastalığın etiyolojisi tam olarak bilinmiyor. Hastalığın morfeanın bir varyantı olabileceği tartışması halen devam etmektedir. Bazı yazarlar hastalığın, morfeadan farklı bir klinik antite olduğu kabul ederler. Hastalığın etkili bir tedavisi yoktur ve genellikle kendisini sınırlar.Olgu: Yirmi sekiz yaşında kadın hasta, sırtında 6 yıldır devam eden ve gittikçe artan deri lezyonları nedeniyle başvurdu. Fizik muayenede, hastanın lumbo-sakral bölge ve sırtında simetrik olarak yerleşmiş, çeşitli büyüklüklerde keskin sınırlı deri seviyesinden hafif çökük ve kahverengi lezyonlar tespit edildi. Serumda anti-Borrelia burgdorferi antikorları (IgG ve IgM) negatifti. Biyopsi örneğinin histopatolojik incelemesi Pasini ve Pierini'nin idiopatik atrofoderması ile uyumlu bulundu. Verhoeff elastik boyama yöntemiyle dermiste elastik liflerde azalma, incelme ve kırılma gözlendi.Sonuç: Pasini ve Pierini'nin idiopatik atrofodermasının klinik ve histopatolojik özelliklerini gösteren bir olguyu, literatürü de gözden geçirerek sunuyoruz
Keywords: Deri hastalıkları; Araştırma teknikleri