RİZE İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ DERELERDEN ELDE EDİLEN AGREGANIN BETON YAPIMINA UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI - BATMAZ, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2006)
Avrupa Standartlarına uyum aşamasındaki ülkemizin, başlıca sorunlarından biri de,üretimde kaliteli ve doğru malzeme seçiminin yapılmamasıdır. İnşaat sektörünün hızlagelişmekte olduğu bu dönemde, doğru malzemenin kullanımı büyük önem taşımaktadır. Çünkü,yapı tamamlandıktan sonra, standartlara uygun olmayan malzeme kullanılmışsa, taşıyıcıelemanlarda telafisi mümkün olmayan sorunlar meydana gelebilmektedir.Bu çalışmada, Rize ili ve çevresinde önemli bir sorun haline gelmiş olan, doğrumalzeme seçimi ile beton üretimi konusunda; Hemşin ve Fırtına Deresi agregaları incelenerekdoğru ve ekonomik beton üretimi yolları araştırılmıştır.Bu derelerden alınan agregaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi içinçeşitli deneyler yapılmıştır. Ayrıca içerisinde betona zarar veren maddeler olup olmadığınabakılmıştır. Çeşitli teze ve sertleşmiş beton deneyleri de yapılarak agreganın beton yapımınauygunluğu araştırılmıştır.Deneyler sonucunda, Hemşin ve Fırtına Deresi agregasının gerekli önlemler alındığısürece beton yapımına uygun olduğu kararına varılmıştır. Deneysel çalışmalar sırasında ilgiliTürk Standartlarından yararlanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Agrega, Beton
The investigation of the feasibility of the use of aggregates obtained from the streams in Rize and the nearby areas in the manufacturing of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği