EŞARÎ GELENEKTE KERRÂMİYYE TENKİDİ: İBN FÛREK, BAĞDÂDÎ VE İSFERÂYÎNÎ ÖRNEĞİ - Sürmeli, Zeynep Alimoğlu; Bağlıoğlu, Ahmet (My University, 2017)
Kerrâmiyye, iman anlayışı ve Allah tasavvuru nedeniyle makâlât ve kelam eserlerinde adından sıkça sözedilen bir fırka olmuştur. İmanı salt ikrara indirgediği ve Allah anlayışında teşbihe düştüğü gerekçesiylebu fırka, farklı dini-toplumsal grupların eleştirilerine muhatap olmuş ve pek çok muhalif gruba karşıaynı anda mücadele etmek zorunda kalmıştır. Eşariler ile Kerrâmiler arasındaki muhalefetin boyutu isediğer geleneklerden biraz farklı olmuştur. İki mezhep arasındaki muhalefet, İbn Fûrek (ö.406/1015),Bağdâdî (ö.429/1037) ve Ebu’l Muzaffer el-İsferâyînî (ö.471/1078) ile önde gelen Kerrâmi isimlerarasında vuku bulan münazaralar çerçevesinde tarihi kaynaklara yansımıştır. Bu makalede KerrâmiyyeEşariyyemuhalefetinin birer örneği olmak üzere İbn Fûrek, Bağdâdî ve İsferâyînî’nin eserlerindeKerrâmî isimlere ve görüşlerine yönelttiği tenkitler; tarihî, siyasî ve sosyal bağlamları ile birlikte elealınmıştır.
Keywords: Din Bilimi