BEŞİNCİ SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE YAZILI EDEBİ ÜRÜN KULLANIMINA YÖNELİK ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ - SEVİNÇ, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Küresel ve ulusal eğitim amaçlarının gerçekleştirilmesinde en uygun çalışma alanı olan Sosyal Bilgiler, bireyin toplum yaşamında yer alabilmesi için bireye gerekli olan görev ve sorumluluk bilincini kazandırır. Bireyin toplumsal kişiliğini geliştirerek, birtakım becerilere sahip olmasını sağlar. Sosyal Bilgiler dersi aynı zamanda farklılıklara karşı hoşgörü ile yaklaşan, başkalarının düşüncelerine saygı duyarak, başkaları için endişelenen, empati kurabilen bireylerdeki bu potansiyeli geliştirmeye yardımcı olur. Sosyal Bilgiler dersinde yazılı edebi ürünlerin kullanılması, bireylerdeki bu becerilerin geliştirilmesine katkıda bulunur. Yazılı edebiyat ürünleri bireyde kalıcı öğrenmenin gerçekleştirilebilmesi için uygun araçları içerir. Gezi yazıları ile birey tarihi yapıları, biyografi türü ile tarihte başarılı işler yapmış insanları tanır. Yazılı edebiyat ürünleri içerisinde yer alan şiir ise aynı zamanda bireyin hayal gücünü geliştirir. Çalışma, nitel araştırma yöntemi ile nitel araştırma programı NVivo 12 kullanılarak yapılmıştır. 30 Sosyal Bilgiler öğretmeni ve 67 Sosyal Bilgiler öğrencisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Bu çalışmanın amacı; Sosyal Bilgiler dersi hedef kazanımlarının gerçekleştirilmesinde yazılı edebiyat ürünlerinin, öğrenmeye etkisini belirlemektir. Araştırmada, yazılı edebiyat ürünlerinin sosyal bilgiler dersinde kullanımı ve öğrenmeye etkisi araştırılmıştır. Derslerde edebi ürün kullanımının, öğrencinin derse karşı motivasyonunu arttırdığı ve öğrenmeye olumlu katkı sağladığı görülmüştür

Social sciences, one of the most available training scope achieving global education targets provide individuals their duty responsibility conscious that's necessary for taking part in community life. The individuals gain some couples of skills improving their community personality social science help individuals bringing out their potential approaching the diversities in indulgence, respecting for the others thoughts, concerning the others and inspiring empathy. Using written literary products in social science subject contribute the individuals improving their skills written literature yields comprise available tools and sources for individuals achieving effective learning. The individuals will be able to identify historical buildings by travel articles know successful figures in history by biographies find the poems will broaden their imagination. The study was conducted using qualitative research method and qualitative research program NVivo 12. Semi-structured interviews with 30 social studies teachers and 67 social studies students were conducted. The obtained data were analyzed by content analysis. The ultimate aim of this work is contribution of written literature products to the social science subjects achieving its target acquisition and detect its permanent effect in learning.
Teacher and student opinions on the effect of literary product use on fifth grade social studies lesson
Keywords: Eğitim ve Öğretim