Sınıf Öğretmenlerinin Fen Öğretimi ve Laboratuvar Uygulamalarına İlişkin Görüşleri - Sağır, Şafak Uluçınar; Tiftikçi, Hatice İlknur; Kaya, Osman Nazif (My University, 2008)
Bu çalışmada, Fen Bilgisi Öğretimi Hizmet İçi Eğitimi Kursu’na katılmış 72 sınıf öğretmeninin Fen Bilgisi derslerinde kullandıkları yöntemler ve laboratuvar uygulamalarına yönelik görüşleri belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmanın amacına uygun olarak geliştirilmiş 6 farklı bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Fen Bilgisi derslerinde, metne dayalı okuma yazma etkinliklerinin sık kullanıldığı; buna karşın kavram haritaları hazırlama, poster hazırlama ve bilimsel oyunlar gibi öğretim yöntem ve tekniklerinin ise daha az kullanıldığı anlaşılmaktadır. Öğretmen görüşlerine göre, deneysel çalışmalar yapmak öğrencinin ilgisini çekmekte fakat öğrendiklerinin kalıcılığına bir etkisi olmamaktadır. Öğrenci merkezli etkinliklerin Fen Bilgisi derslerinde kullanımı ile öğretmenlerin cinsiyeti, mesleki deneyimleri ve mezuniyet sonrası faaliyetler arasındaki ilişkiler de araştırılmıştır. Yapılan istatistiki analiz sonuçları, sadece öğretmenlerin mesleki deneyimleri ile öğrenci merkezli etkinliklerin kullanımı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (p<0,05).
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İstatistik ve Olasılık