DİYARBAKIR VE ŞANLIURFA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN KOYUN VE KEÇİLERDE PARAİNFLUENZAVİRUS TİP-3 ENFEKSİYONUNUN SEROEPİDEMİYOLOJİSİ - TURAN, TURHAN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmada; Hemaglutinasyon İnhibisyon (HI) ve Nötralizasyon (SN) testleri kullanılarak koyun ve keçi serum numuneleri Parainfluenzavirus Tip-3 (Pl-3)'e karşı antikor varlığı bakımından kontrol edildi. Serum numuneleri, İlkbahar 1995 ve onu izleyen Sonbaharda Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinden klinik olarak sağlıklı koyun ve keçilerden alındı. Kontrol edilen 934 adet koyun serumunun HI testi ile 674 (%72,2)'ünde, SN testi ile 516 (%55,2)'sında; 938 adet keçi serumunun HI testi ile 442 (%47I1)'sinde, SN testi ile 330 (%35,2)'unda PI-3 virusa karşı pozitiflik tespit edildi. Titreler; HI testi ile 1:16'dan 1:1024'e kadar, SN testi ile 1:8,22'den 1:375,83'e kadar değişti. İlkbaharda koyun ve keçilerde tespit edilen seropozitiflik oranı sonbahardakilerden yüksek bulundu. Koyun ve keçilerde PI-3 virus enfeksiyonunun serolojik teşhisinde HI testinin SN testine göre daha duyarlı ve daha özgül bir test olduğu sonucuna varıldı.

Seroepidemiology of Parainfluenzavirus Type-3 Infection of Sheep and Goats in Diyarbakır and Şanlıurfa and Their Vicinity. In this study, serum samples collected from sheep and goats were examined for the presence of antibodies against Parainfluenzavirus Type-3 (PI-3) by Haemaglutination Inhibition (HI) and Serum Neutralisation (SN) tests. Serum samples were collected from clinically healthy sheep and goats in Spring and Autumn 1995 in Diyarbakır and Şanlıurfa. Of the 934 sheep sera examined, 674 (72,2%) and 516 (55,2%) were determined to be positive by HI and SN respectively; and of the 938 goat sera examined, 442 (47,1%) and 330 (35,2%) were positive by HI and SN respectively. Titreş varied from 1:16 to 1:1024 by HI, and from 1:8,22 to 1:375,83 by SN. Seropositive in both sheep and goats were found to be higher in Spring than Autumn season. It was concluded that HI test was more sensitiv and spesific than SN test in the serological diagnosis of PI-3 virus infection in sheep and goats.
Seroepidemiology of parainfluenzavirus type-3 infection of sheep and goats in Diyarbakır and Şanlıurfa and their vicinity
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine