SOLUNAN FORMALDEHİTİN SIÇANLARDA HUMORAL İMMÜNİTE ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - SAPMAZ, HİLAL IRMAK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Çalışmamızda subakut ve subkronik dönem olarak tanımlanan aşamalarda, inhalasyon yolu ile formaldehite (FA) maruz kalan ratların humoral immünitesinin ne derece etkilenip etkilenmediğinin araştırılması amaçlandı.Çalışma erişkin Sprague-Dawley cinsi erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Kontrol grubu haricindeki denekler, paraformaldehitin ısıtılmasıyla elde edilen FA gazına, özel olarak hazırlanan düzenekler içerisinde maruz bırakıldı. Deney safhalarında kontrol, subakut ve subkronik dönem olarak belirlenen toplam 6 grup seçildi. Kontrol gruplarında beşer; deney gruplarında ise yedişer sıçan kullanıldı. Sıçanlar subakut dönem için 5-10 ppm; subkronik dönem için ise 5-10 ppm FA inhalasyonuna maruz bırakıldı. Sürelerin tamamlanmasından sonra tüm ratların kanları alındı ve 3000 rpm'de beş dakika santrifüj edilerek serumlarına ayrıldı. Serumlarda Enzim İşaretli İmmün Deney (ELİZA) yöntemi kullanılarak immünoglobülin A (IgA), immünoglobülin M (IgM), immünoglobülin G (IgG) ve kompleman 3 (C3) değerlerine bakıldı.Subakut uygulamanın yapıldığı deney gruplarında, IgA, IgM ve C3 değerlerinde artış, IgG değerlerinde ise azalma tespit edildi. Subkronik uygulamanın yapıldığı deney gruplarında IgA, IgM ve C3 değerlerinde bir artış söz konusu iken subakut uygulanan gruplara göre bu değerlerde düşme, IgG değerlerinde ise subakut değerlere göre artış saptandı.Sonuç olarak bu çalışma formaldehitin, subakut uygulamalarda bağışıklık sistemini uyararak IgA, IgM, C3 değerlerini artırdığını, ancak sekonder immün yanıtı (IgG) ciddi derecede baskıladığını göstermektedir.Anahtar kelimeler: Formaldehit, humoral immünite, ELİZA

In our study it was aimed to find out the degree of effect of rats? humoral immunity, which were exposed to formaldehyde (FA) by inhalation in time period of subacute and subchronic periods.Study was performed on male Sprague-Dawley rats. Except for control group, all animals were exposed to FA gas performed by heated paraformaldehyde in systems specially prepared. 6 groups were chosen for control, subacute, subchronic groups during experiment stages. Five rats in control group and seven rats in experiment group were used. 5-10 ppm FA inhalation for subacute period; 5-10 ppm FA inhalation for subchronic period were used. At the end of the experimental period, blood samples of rats were collected and centrifuged at 3000 rpm for five minutes in order to seperate serums. In serums immunoglobulin A (IgA), immunoglobulin M (IgM), immunoglobulin G (IgG) and complement 3 (C3) levels were investigated by the help of ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay).IgA, IgM and C3 levels in subacute groups were determined to be increased whereas IgG levels were determined to be decreased. In subchronic groups IgA, IgM and C3 levels were found to be decreased, but increased compared with subacute groups. IgG levels were found to be increased compared with subacute groups.As a conclusion this study showed that FA stimulating immune system increased IgA, IgM and C3 levels whereas depreased seconder immune response (IgG).Key Words: Formaldehyde, humoral immunity, ELISA
The investigation of the effects of inhaled formaldehyde on humoral immunity of rats
Keywords: Anatomi