Odunun sıvılaştırılması: Katalizör ve sıcaklığın etkisi - Gürkahraman, Melek; Pehlivan, Dursun (My University, 2000)
Bu çalışmada % 10'luk kavak odunu çamurunun sulu fazda sıvılaştırılmasında katalizörlerin ve sıcaklığın etkisi incelendi.Sıvılaştırma üzerine çeşitli katalizörlerin (Na2CO3, K2CO3 ve HCOOH) etkisinin 250°C sıcaklık ve 2 saat' lik sıvılaştırma süresi için araştırıldığı deneylerde, HCOOH'in gerek yağ verimi gerekse yağdaki karbon yüzdesi yönünden diğer alkali katalizörlere göre daha etkili olduğu bulundu. Bu yüzden sıcaklığın etkisinin incelendiği deneylerde HCOOH katalizör olarak kullanıldı.Farklı sıcaklıklarda (250, 300 ve 350°C) yürütülen deneylerde yağ verimi sıcaklıkla önce artmakta, ancak sıcaklığın daha fazla artırılmasıyla azalmaktadır. Buna karşılık reaksiyonda oluşan gaz miktarı sıcaklıkla sürekli olarak artmakta ve katı artık miktarı azalmaktadır.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik