Ekinokokkozis olgularının histopatolojik yönden retrospektif olarak değerlendirilmesi - Özgür, Tümay; Kaya, Özlem Aycan; Hakverdi, Sibel; Akın, Mustafa; Hamamcı, Berna; Yaldız, Mehmet (My University, 2013)
Amaç: Çalışmada Ocak 2008-Haziran 2013 yılları arasında cerrahi kliniklerden patoloji laboratuvarına gönderilen ve patolojik olarak kist hidatik tanısı konulan 28 olguya ait materyallerin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntemler: Hastanemizde kist hidatik tanısı konulan 28 olgunun kayıtları incelendi; hastaların yaş ve cinsiyet bilgileri ile kist hidatik lokalizasyonları kaydedildi. Bulgular: Histopatolojik incelemesi yapılmış kist hidatik olgularında en sık lokalizasyonun 19 (%68) olgu ile karaciğerde, 7 (%25) olgu ile akciğerde, 1 (%3,5) olgu ile gluteal bölgede ve 1 (%3,5) olgu ile sağ aksiller bölgede bulunduğu saptandı. Hastaların 15 (%54)i erkek 13 (%46)ü ise kadındı. Olguların yaşları 7 ile 73 arasında olup erkeklerde yaş ortalaması 30,2±19,5 yıl, kadınlarda ise yaş ortalaması 35,9±19,2 idi. Ayrıca hidatik kist olgularının patolojik incelemesinde 2 (%7,1) olguda nekroz tesbit edildi. Sonuç: Kist hidatiğin endemik olduğu bölgelerde özellikle kistik cerrahi örneklerin tamamının patolojik değerlendirilmesinde bu parazite ait yapıların dikkatle incelenmesi önemlidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Parazitoloji; Cerrahi