Sporcuların Sportif İmgeleme Düzeylerinin İncelenmesi - Ayaş, Esra Bayrak; Nacar, Eyyup (My University, 2020)
Günümüzde fiziksel çalışmaların yanı sıra zihinsel çalışmaların da önemli olduğu kabul edilen bir olgudur. İmgelemenin başarıyı etkilemesinden dolayı spor psikolojisi bu durumdan faydalanılarak araştırma konuları arasına imgelemeyi almış ve spor psikolojisinin en önemli araştırma alanlarından biri olmuştur. Bu nedenden dolayı Sporcuların Sportif İmgeleme Düzeylerinin İncelenmesi çalışmamızın amacını oluşturmaktadır.Araştırmanın evrenini; Elazığ ilinde elit seviyede faaliyet gösteren kadın sporcular oluştururken örneklemini ise, takım ve bireysel spor branşı ile ilgilenen elit seviyedeki kadın sporcular oluşturmaktadır. Araştırmada veri elde etmek amacıyla sporcuların imgeleme düzeylerini belirleyebilmek için Hall ve arkadaşları (1998) tarafından spora özgü olarak geliştirilen, Vurgun (2010) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılmış olan 30 soruluk Sporda İmgeleme Envanteri ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde spss programı kullanılmış ve 0,05 anlamlılık düzeyi seçilmiştir. Araştırmaya katılan sporcuların öncelikle demografik bilgileri hesaplanmıştır. Daha sonra genel olarak imgeleme ve alt boyutlarının toplam puanları hesaplanarak bu puanlarla yaş, eğitim durumu ve spor yapma yılı değişkenleri ile aralarındaki farkı belirleyebilmek için uygun testler yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda araştırmaya toplamda 198 sporcu katılmıştır. Sporcuların genel olarak imgeleme düzeylerinin yüksek olduğunu sonucuna varılmıştır. Ayrıca sporcuların yaş ve eğitim düzeyleri ile sporda imgeleme envanteri toplam puanları arasında anlamlı farklılığa rastlanırken, spor yapma yılı ve spor türü (takım sporları, bireysel sporlar) arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Bu farklılığın hangi guruplar lehine olduğuna baktığımızda yaşı küçük olan sporcuların yaşı büyük olan sporculara ve eğitim durumu ilköğretim ve lise olan sporcuların üniversite eğitimi alan sporculara oranla imgeleme düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Spor Bilimleri; Davranış Bilimleri