ÖĞRENCİLERİN MATEMATİK DERS BAŞARISINA ZEKA OYUNLARI DERSİNİN ETKİSİ - ÇİFTÇİ, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı; Ortaokullarda görülen matematik ders başarısına zekâ oyunları dersinin etkisini incelemektir. Dolayısıyla bu çalışma, 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Elâzığ ilinin bir ilçesinde bir ortaokulda okumakta olan yedinci sınıf öğrencilerine karma yöntem deseni ile yapılmıştır. Karma yöntem çeşitlerinden biri olan iç içe karma desene göre gerçekleştirilen bu çalışmanın katılımcıları uygun örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışma için matematik öğretmenleri ve öğrencilere görüşme formu uygulanmıştır. Uygulama; bir dönem içinde haftanın bir gününde zekâ oyunları öğretmeni tarafından günde iki ders saati süre ile deney grubu öğrencileri (n=21) ile zekâ oyunları dersi işlenmiştir, kontrol grubu öğrencileri (n=25) ise normal müfredatlarına devam etmiştir. Elde edilen veriler, SPSS 21 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-wilks ile tespit edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının kıyaslanmasında bağımsız gruplar t-testi, öğrencilerin yedinci sınıf ile altıncı sınıf puanlarının kıyaslanmasında ise bağımlı gruplar t-testi kullanılmıştır. Böylece deney ve kontrol grubunun ilişkisine ve bir önceki yıl notlarının karşılaştırılmasına bakılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında; gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir değişikliğin oluşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak deney grubunun 6. sınıf matematik not ortalamaları ile 7. sınıf matematik not ortalamaları karşılaştırıldığında artış gözlenirken, kontrol grubu not ortalamalarında azalma olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar zekâ oyunlarının öğrencilerin matematik başarılarında istatiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir.

The aim of this study is to examine the effect of the intelligence games course on mathematics success in middle schools. Therefore, this study was conducted using a mixed-methods design with seventh-grade students studying at a middle school in a district of Elâzığ province during the 2023-2024 academic year. The participants of this study, which was carried out according to the embedded mixed-method design, one of the types of mixed-methods, were selected using a convenience sampling method. An interview form was administered to mathematics teachers and students for the study. The implementation involved conducting an intelligence games course with the experimental group of students (n=21) for two class hours a day, once a week, during one term, taught by an intelligence games teacher, while the control group of students (n=25) continued with their regular curriculum. The data obtained were analyzed using the SPSS 21 software package. The normality of the data obtained from the study was determined using the Shapiro-Wilks test. An independent samples t-test was used to compare the experimental and control groups, and a paired samples t-test was used to compare the seventh-grade scores with the sixth-grade scores of the students. In this way, the relationship between the experimental and control groups and the comparison of the previous year's grades were examined. When the results obtained from the research were examined, it was concluded that there was no statistically significant change when the groups were compared among themselves. However, while an increase was observed when the sixth-grade mathematics grade averages of the experimental group were compared with their seventh-grade mathematics grade averages, a decrease was observed in the grade averages of the control group. The results obtained indicated that intelligence games had no statistically significant effect on students' mathematics success.
The impact of intelligence games course on students' success in mathematics
Keywords: Matematik