PELVİK KİTLELERİN MALİGN-BENİGN AYRIMINDA TRANSABDOMİNAL RENKLİ DOPPLER USG VE CA-125'İN PROGNOSTİK ÖNEMİ - ŞEN, HALİL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Polikliniğine çeşitli jinekolojik şikayetlerle başvuran ve yapılan tetkiklerinde pelvik kitle tesbit edilip, operasyon yapılan 40 hastaya, pelvik kitlenin malign-benign ayrımında Doppler kan akımı dalga formlarının önemini göstermek için renkli Doppler ultrasonografi tetkikleri yapıldı ve serum Ca-125'leri incelendi. Elde edilen sonuçlar, postoperatif ameliyat materyalinin histopatolojik tanıları ile karşılaştırıldı. Malign kitlelerde ortalama Pl 0.75 ± 0.29, Rl 0.46 ± 0.14 ve CA-125 ise 76.97 ± 39.33 bulunurken, benign kitlelerde ise Pİ 1.85 ± 0.94, Ri 0.79 ± 0.17 ve CA-125 ise 26.55 ± 26.08 olarak bulundu. Mann- Whitney-U testine göre malign ve benign kitleler arasında anlamlı bir fark bulundu.(Sırasıyla P< 0.0008, P < 0.0007, P < 0.0015 ) Pelvik kitlelerin preoperatif dönemde malign- benign ayrımında saptadığımız Pi'in sensitivitesi %86, spesifitesi % 85, pozitif prediktif değeri %55, negatif prediktif değeri %97 olarak bulundu. Ri'nin ise sensitivitesi %83, spesitivitesi %97, pozitif prediktif değeri %83, negatif prediktif değeri %97 olarak bulundu. Serum CA-125'in kitlenin malign-benign ayrımındaki sesitivitesi %83, spesifitesi %85, pozitif prediktif değeri %50.negatif prediktif değeri %97 olarak bulundu. Over tümörlerinin iyi ve kötü huylu ayrımında veya şüpheli pelvik kitlesi olan kadınlarda, renkli Doppler ultrasonografi'nin diğer klasik tanı yöntemlerine ek olarak kullanılmasının, kötü huylu olguların erken tanısında yararlı olabileceği kanısındayız. Bir çok benign lezyonlarda yükselebilen serum CA-125 değeri, renkli Doppler ultrasonografi ile birlikte değerlendirildiğinde preoperatif dönemde kitlenin malign - benign ayrımını yapabilmek kolaylaşır. Daha geniş yorumlar yapabilmek için ; daha büyük çaplı hasta grubuna ait çalışmaların devamına gereksinim vardır.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology