PEDİATRİK OLGULARIN İNGUİNOSKROTAL CERRAHİSİNDE İNSİZYON HATTINA İNFİLTRE EDİLEN BUPİVAKAİN VE KETAMİNİN POSTOPERATİF ANALJEZİK ETKİLERİ - ÇELİKEL, ZİYA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Postoperatif ağrı, cerrahi travma sonucu oluşan doku hasarına bağlı gelişen, merkezi ve periferik sensitizasyonun eşlik ettiği, nosiseptif bir ağrı tipidir. Cerrahi stres ve ağrıya verilen hormonal ve metabolik yanıtlar çocuklarda daha şiddetli olmaktadır.Çalışmamızda, ingiunoskrotal cerrahi geçiren çocuklarda postoperatif analjezi sağlamak amacıyla insizyon hattına bupivakain ve ketamin infiltre ederek olgulardaki analjezik etkileri derlenme ve postop erken dönemde kendi aralarında ve kontrol grubuyla karşılaştırarak değerlendirmeyi amaçladık.Çalışma ASA I-II risk grubunda 1-7 yaşları arasında fıtık onarımı ve inmemiş testis gibi inguinoskrotal cerrahi uygulanan 90 olguda yapıldı. Olgular rastgele 30'ar olguluk üç eşit gruba ayrıldı.Operasyonun sonunda cilt dikişine geçilmeden önce, grup B' deki olgulara insizyonun santimetre uzunluğuna % 0.25' lik bupivakain ml cm-1 (2.5 mg ml-1), grup K'daki olgulara % 0.5'lik ketamin hidroklorür ml cm-1 (5 mg ml-1), grup S'deki olgulara % 0.09'luk NaCI ml cm-1 olacak şekilde infiltre edildi.Olguların Sistolik Arter Basınç (SAB) değerleri derlenme 5. ve 10. dk'da grup K'da grup S'ye göre düşük, grup içi karşılaştırmada preoperatif değere göre; grup S'de ekstübasyon sonrası, derlenme 5., 10. ve 15. dk'da artmış, grup K'da derlenme 10.dk, 15.dk, serviste 2. saat ve 6. saatte düşük bulundu. CHEOPS skorları ekstübasyon sonrası, derlenme 5., 10., 15. dk, serviste 2. ve 6. saatlerde grup K'da grup S'ye göre, grup B'de derlenme 10., 15. dk ve serviste 2. saatteki dönemlerde grup S'ye göre düşük bulundu.Sonuç olarak ketaminin lokal anesteziklere benzer şekilde yara yerine infiltre edilerek kullanılmasının, yeterli postoperatif analjeziyi sağladığı, yan etkilerinin azaldığı ve bu şekilde kullanımının güvenli olduğu kanısına varmaktayız.

Postoperative pain which is caused by surgical trauma-induced tissue damage and accompaning to central and peripheral sensitization is a type nociceptive pain. The hormonal and metabolic responses to surgical stres are more severe in children.In our study, we aimed to evaluate analgesic effects of bupivacaine and ketamine infiltrated to incision line in children undergoing inguinoscrotal surgery by comparing among themselves and with the control group in recovery room and early postoperative period.This study was performed in 90 children undergoing inguinoscrotal surgery for undescended testes and hernia repair, with ASA I-II risk groups and aged between 1-7 years-old. The patients were randomly divided into three equal groups consisted of 30 cases.Before skin suturing at end of the operation, 0.25% bupivacaine ml cm-1 (2.5 mg ml-1) in cases of the Group B, 0.5% ketamine ml cm-1 (5 mg ml-1) in cases of the Group K and %0.09 NaCl ml cm-1 in cases of the Gruop S were infiltrated to per centimeter of the incisions.Systolik Arterial Pressure (SAP) values of the cases at 5 and 10 minutes in the recovery room were lower in the Group K than the Group S, it was low in intra-group comparison, according to preoperative values; after extubation, SAP value of the Group S was increased at 5, 10 and 15 minutes in the recovery room; and the values of the group K were found low at 10, 15 minutesin in the recovery room and 2 and 6 hours in the service.CHEOPS scores after extubation were found lower in the Group K than the Group S; according to the Group S, in the Group B it was found low at 10th, 15th minutes in the recovery room and 2nd hour in the service.As a result, we concluded that similar to local anesthetics, ketamine infiltraion into wound localisation provided adequate postoperative analgesia and also its use in this manner was safe and side effects were decreased.
Postoperative analgesic effects of bupivacaine and ketamine infused to incision line in pediatric cases undergoing inguinoscrotal surgery
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon