İntradural Ekstramedüller ve İntramedüller Spinal Tümörlerin Karşılaştırılması - Ertugrul, Bilal; Akgun, Bekir; Erol, Fatih Serhat; Akçin, İsmail; İbragimov, Sharigat (My University, 2025)
Amaç: İntradural spinal tümörler nöropatik ağrı ve/veya nörolojik defisitlere bağlı sırt ve ekstremite ağrısı ile kendini gösterir. İntraoperatif noromo- nitör (İONM) kullanılarak veya kullanılmadan ameliyat edilen spinal intradural ekstramedüller ve intramedüller tümörlerin sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: İntradural spinal tümörlerin cerrahi eksizyonu yapılan 82 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Demografik veriler, nöropatik ağrı VAS skorları, ameliyat öncesi ve sonrası Motor Kas Gücü Ölçeği ile kaydedilen nörolojik defisitler, tümörlerin anatomik yerleşimi (ekstramedüller / intra- medüller), histopatoloji ve intraoperatif nörofizyolojik monitörizasyon kullanımı toplandı. İstatistiksel anlamlılık Tek Yönlü ANOVA ve post hoc Scheffe testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 59 hasta ekstramedüller tümör nedeniyle ameliyat edildi. En sık görülen histolojiler periferik sinir kılıfı tümörü (schwannoma / nörofibro- ma) ve menenjiyomdu. 23 hasta intramedüller tümör nedeniyle ameliyat edildi. En sık görülen histopatolojiler epandimom ve astrositomdu. İntrame- düller astrositomlar hariç ekstramedüller ve intramedüller tümörlerde postoperatif nöropatik ağrı ve nörolojik defisitte istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler görüldü. İONM kullanımı intramedüller tümörler için katkı sağlamıştır. Ancak ekstramedüller tümörler için anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Gross-total rezeksiyon sıklıkla ekstramedüller tümörlerde uygulanabilir, intramedüller tümörler için de hedeflenmelidir. Ancak infiltratif olmaları durumunda cerrahlar nörolojik detorsiyonun sağlanması için sub-total rezeksiyonu tercih etmek zorundadırlar. İnvaziv karakterleri nedeniyle intramedüller astrositomlar hariç, ekstramedüller ve intramedüller tümörlerde nöropatik ağrılarda ve nörolojik defisitlerde postoperatif düzelme yüksektir. İONM'nin sonuçlara etkisi intramedüller astrositomlar için katkıda bulunmuştur. Ancak ekstramedüller tümörler için anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Comparisons of Intradural Ekstramedullary and Intramedullary Spinal Tumors
Keywords: Solunum Sistemi; Klinik Nöroloji