The Frequency of Trichomonas vaginalis, Gardnarella vaginalis and Candida ssp. Among Infertile Men and Women with Vaginitis - Keleştemu, Neslihan; Kaplan, Mustafa; Özdemir, Enver; Erensoy, Ahmet (My University, 2012)
Gelişmekte olan ülkelerde Trichomonas vaginalis, Gardnarella vaginalis ve Candida spp. cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonların en önemli etkenleri olarak bilinir. İnfertil erkeklerde ve vajinitli kadınlarda trichomonasis, G. vaginalis ve Candida spp. yaygınlığı henüz tam olarak aydınlanmamıştır. Bu çalışmada 80 infertil erkek ve 160 vajinit tanısı almış kadın hastada T. vaginalis, G. vaginalis and Candida spp. varlığı direct mikroskobi, Giemsa boyama, kültür ve PCR yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Örnekler kadınlarda posterior forniksten veya vajinal akıntıdan, erkeklerde ise prostate sıvısı veya semenden alınmıştır. Erkek hastaların yaşı 16-60 (31±9) kadın hastaların yaşı ise 17-70 (37±11) arasında değişmekte idi. Kadın hastaların 110'unda (%68.8) G. vaginalis, 39'unda (%24.4) Candida spp. ve 7'sinde (%4.5) T. vaginalis saptanırken erkek hastaların 20'sinde (%25) G. vaginalis, 8'inde (%10) Candida spp. ve 3'ünde (%3.8) T. vaginalis saptanmıştır. Bulgularımız erkek hastalarda infertilite etiyolojisinde ve vajinal akıntı, ağrı, disüri ve kaşıntı yakınması olan kadın hastalarda T. vaginalis, G. vaginalis ve Candida türlerinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Patoloji; Mikrobiyoloji; Androloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji