Depreme dayanıklı yapı tasarımında aktif ve pasif kontrol sistemleri - Alli, Hasan; Calayır, Yusuf (My University, 2000)
Bu çalışmada, deprem etkisi altındaki yapıların titreşimlerini azaltmak için kullanılan taban izolasyonu, aktif ve pasif kontrol sistemlerinin tanıtımı yapılmaktadır. Taban izolasyon sistemleri ve pasif kontrol yöntemleri herhangi bir dış enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadan enerji yutan sistemleri içermektedir. Aktif kontrol sistemleri ise, sistemde hazır bulundurulan dış enerji kaynakları kullanılarak yapıya daha önce belirlenen şekilde kontrol kuvvetlerinin uygulandığı sistemlerdir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; İnşaat Mühendisliği