FİRDEVSÎ-İ RÛMÎ’NİN SÜLEYM?N-N?ME-İ KEBÎR (78. CİLT)’İNDE PEYGAMBER KISSALARINA TELMİHLER - Demirbağ, Abdulsamet; Birici, Sevim (Bahir SELÇUK [EN], 2021)
Firdevs? R?m?, 15. yüzyılın ikinci yarısıyla 16. yüzyılın ilk yarısında yaşamış müelliflerdendir. Müellife ait eser sayısının fazla oluşu, müellifin üretken bir özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ancak Firdevs? R?m?’nin asıl şöhretini Süleym?n-n?me-i Keb?r adlı eseriyle yakaladığını söylememiz mümkündür. Eserini manzum ve mensur bir şekilde kaleme alan müellifin, şairlik yönünden ziyade nasirlik yönünün daha güçlü olduğu eserinden anlaşılmaktadır. Bu eser her ne kadar Hz. Süleyman’ın hayatını konu edinse de bünyesinde tarih, felsefe, astroloji, tıp, ahlak, peygamber kıssaları vb. gibi bilgileri de bulundurmaktadır. Bu çalışma, Süleym?n-n?me-i Keb?r adlı eserin 78. cildinde ismi geçen bazı peygamberler üzerine olacaktır. Söz konusu peygamberler hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra bu peygamberlerin eserde hangi konu bağlamında ele alındığı örnek metinlerlerle ele alınacaktır.