TASAVVUFTA AŞK VE MARİFET - Soysaldı, İhsan (Fırat University, 1998)
Aşk ve marifet konusu tasavvufun ana konularından olup mutasavvıflar tarafindan hakkında söz söylenmiş ve kitaplar yazılmıştır. Aşk insaniann en fazla üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. Tasavvufta özellikle ilahi aşk konusu işlenilmiş insanlan bu ilahi aşkla tanıştırmak mutasavvıflann en önemli vazifesi olmuştur. Maddi aşk ilahi aşka geçmek için çoğu zaman basamak olarak kullanılmıştır. Mecnun Leyla'ya aşıkken Leyla'yı unutup asıl aşık olduğu MevHisına dönmüştür. Marifet konusu da insanın özellikle inandığı şeyler hakkın~ da ve Yüce Allah hakkında marifet sahibi olması önem verdiği konulardır. Her iki konu da birbiriyle alakah konular olup birlikte incelenmesinde fayda sağlanacağı muhakkaktır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları