GHRELİN VE İKİ FORMUNUN KARBON TETRAKLORÜRLE OLUŞTURULAN AKUT KARACİĞER HASARINA OLAN ETKİSİ - POYRAZOĞLU, ORHAN KÜRŞAT (Fırat Üniveristesi, 2009)
Ghrelin serin-3'e bağlı n-oktanoik asitin varlığına göre açile ve des-açile şekilde tanımlanan 28 aminoasitli peptiddir. Fizyolojik aktivitesine ilave olarak antiinflamatuvar ve antioksidan özelliği olduğu ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı, karbontetraklorür (CCl4) ile oluşturulan akut karaciğer hasarına ghrelin'in etkisini değerlendirmektir.Altmış dört adet erkek Sprague?Dawley rat uygulamalara göre kontrol (uygulama yapılmadı.), açile ghrelin, des-açile ghrelin, açile ghrelin/des-açile ghrelin (total ghrelin), CCl4, CCl4/açile ghrelin, CCl4/des-açile ghrelin, CCl4/total ghrelin şeklinde adlandırıldı. Gruplar genel olarak tedavi kontrol (ilk 4 grup) ve tedavi grupları (diğer 4 grup) şeklinde ikiye ayrıldı. Açile ghrelin ve des-açile ghrelin çalışmanın birinci ve üçüncü gününde 10 ng/kg dozunda ayrı ayrı veya birlikte intraperitoneal olarak verildi. CCl4 çalışmanın ikinci gününde bir kez 0.15 ml/100g dozunda 1/1 zeytinyağı ile dilue edilerek intraperitoneal olarak verildi. Son uygulamadan 24 saat sonra çalışma sonlandırıldı. Kan örneklerinden; AST, ALT, Albümin ve TNF-?, karaciğer dokusundan ise doku MDA çalışıldı. Karaciğer histopatolojisi inflamasyon, nekroz, steatoz, fibroz açısından değerlendirildi.Tüm tedavi gruplarında tedavi kontrol grupları ile kıyaslandığında AST, ALT, TNF-? ve karaciğer doku MDA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış mevcuttu. Diğer taraftan, CCl4 grubu ile CCl4/açile ghrelin ve CCl4/total ghrelin karşılaştırıldığında AST, ALT, TNF-? ve dMDA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma saptandı. CCl4 grubu ile CCl4/des-açile ghrelin arasında istatistikî olarak anlamlı fark izlenmedi. Karaciğerin histopatolojisinde gözlenen nekroinflamatuvar aktivite mevcut bulguları doğrular nitelikteydi.Açile ghrelin ve total ghrelin gerek oksidatif stresi azaltarak gerek ise antiinflamatuvar etki ile CCl4'e bağlı oluşan akut karaciğer hasarında histopatolojik değişiklikleri olumlu yönde etkiledi.Anahtar kelimeler: Açile ghrelin, des-açile ghrelin, karaciğer, inflamasyon, oksidatif stres

Ghrelin is a peptide of 28 amino acids that defined as acylated and des-acylated according to its n-octanoyl modification at serine 3. It has been proposed that ghrelin has antiinflammatory and antioxidant properties in addition to its physiologic activity. The aim of this study was to investigate the impact of ghrelin upon carbontetrachloride (CCl4) induced acute liver injury.Sixty four male Sprague-Dawley rats were named according to administrations as control (any administiration was applied), acylated ghrelin, des-acylated ghrelin, acylated ghrelin/des-acylated ghrelin (total ghrelin), CCl4, CCl4/acylated ghrelin, CCl4/des-acylated ghrelin, CCl4/total ghrelin. Groups were allocated as treatment control (first 4 groups) and treatment groups (other 4 groups). Acylated ghrelin (10 ng/kg) and des-acylated ghrelin (10 ng/kg) was administered intraperitoneally seperately or together at the first and third day of the study. CCl4 (0.15 ml/100g diluted with olive oil in proportion as 1/1) was administered intraperitoneally at the second day of the study. The study was terminated 24 hours after last administration. AST, ALT, Albumin, TNF-? and tissue MDA were studied from the blood samples and liver tissue respectively. Histopathology of the liver including inflammation, necrosis, steatosis, fibrosis was evaluated.AST, ALT, TNF-? and liver tissue MDA levels were statistically elevated when we compared treatment groups with treatment control groups. On the other hand, AST, ALT, TNF-? and liver tissue MDA levels were statistically reduced when we compared with CCl4 group to CCl4/acylated ghrelin and CCl4/total ghrelin. There was any significant difference between CCl4 group and CCl4/des-acylated ghrelin. Necroinflammatory activity of the liver histopathology confirmed the aforementioned findings.Acylated ghrelin and total ghrelin improved histopathologic changes in CCl4 induced acute liver injury not only by reducing oxidative stress but also by alleviating inflammation.Key words: acylated ghrelin, des-acylated ghrelin, liver, inflammation, oxidative stress
Impact of ghrelin and its two forms upon carbon tetrachloride induced acute liver injury
Keywords: Gastroenteroloji