Yatay toprak kaynaklı ısı pompası sisteminin deneysel uygulaması - Esen, Hikmet; İnallı, Mustafa; Esen, Mehmet (My University, 2003)
Yer enerji sitemleri olarak da bilinen Toprak Kaynaklı Isı Pompası (TKIP) sistemleri son on yılda Türkiye'de yeni bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, bir test odasının ısıtılması için 2 m derinliğinde yatay ısı değiştiricili TKIP sisteminin performansı belirlenmiştir. TKIP sisteminin, Elazığ Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde bulunan test odası için tasarımı ve imali yapılarak ısı pompası ünitesinin performansı (COPI) ve ısı pompası sisteminin performansı (COPS) bulunmuştur. Odanın ısıtma yükü, 2.55kW'dır. Deneyler 2003 yılının Şubat ayında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, pis su rogarının salamura sıcaklıkları üzerindeki etkisi de incelenmiştir.
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Enerji ve Yakıtlar; İnşaat Mühendisliği