YÖNETİCİ DEĞERLERİNİN, EĞİTİM ÖRGÜTLERİ KARAR SÜRECİNE ETKİLERİ - AKDEMİR, DUYGU ARZU (Fırat Üniveristesi, 2007)
Sanayi devrimi ile birlikte, makinelesmenin gelismesi, insanların olusturduğu sosyal yapı ve iliskilere de yansımıstır. Kantçı etik anlayısından öykünen toplumlar, daha kuralcı her seyin önceden tanımlandığı sert ve masif kuralların egemen olduğu bir topluma dönüsmeye baslamıstır. Fakat geçen yaklasık iki yüz yıllık zaman zarfında bu anlayısın, insanların bünyesine ve toplumsal organizasyonların isleyisinde makineler kadar iyi sonuç vermediği görülmüstür. Çünkü insanın doğasında zamana, zemine ve kisiye göre bir esneklik ve farklılık olduğu herkesin dikkatini çekmistir. Yani insan davranısları homojen bir yapı içermemekte, rutin bir süreç olusmamaktadır. Günümüzde, sanayi sonrası toplum, postmodern yapı, geç modernizm, modernizm sonrası diyerek tartısmaları yürütülen sosyal bilimlerde, kuralların insanları makineler haline dönüstürmesinin fayda vermediği anlasılmıstır. Bu durum insanları mutlu kılabilecek, daha esnek, insanın ruhsal yönünü dikkate alan, kuralların insanların enerjisini indirgemediği bir sistem arayısını gerektirmistir. Yani daha ?insancıl? bir sistem olusturma gayreti tartısmaları sosyal bilimlerde devan etmistir. Değerlerle yönetim tam da bu asamada bu arayıslara cevap olabilecek yapıda alternatif yönetim biçimlerinden birisi olarak ortaya çıkmıstır. ?nsani değerlerin sisteme, özellikle de sistemin isleyisinin tetiği olan karar alma sürecinde etkili olabileceği düsünülmüs ve bununla ilgili tartısmalar baslatılmıstır. Amaç daha mutlu, toplumsal organizasyonlar olusmasıdır. Eğitim yöneticilerinin karar alırken ve verirken değer ilkelerini de katması, günümüzde sistem içine tam yerlesmeye baslamıstır. Yani ?idari yönetimde insani yönünde bulunması? gerekliliği benimsenmistir. Böylece karar süreci mekanizması daha verimli olmustur. Yöneticilerin değer yönelimlerinin karar sürecine etkilerini incelemek amacıyla, bu arastırmada nitel arastırma yöntemi yaklasımı ile içerik analizi yapılmıstır. Arastırmamız Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 20 okul müdürü ile yapılan yarı yapılandırılmıs görüsmeler bağlamında değerlendirilmistir. Arastırmada, ayrıntılı görüsme yönteminin veri toplama metodu olarak kullanılmasına karar verilmistir. Arastırma sürecinin temel amacı bağlamında açık uçlu sorular dikkatle ve bir düzen içinde hazırlanmıstır. Veriler nitel veri toplama yöntemiyle elde edilmistir. Anahtar Kelimeler: Değerlerle Yönetim, Yönetim, Karar süreci, etik okul, eğitim örgütleri, Eğitim Yönetimi, Nitel Arastırma, Yarı Yapılandırılmıs Görüsme.

The development in becoming mechanized through the industrial revolution was being reflected to the affairs and structures were consisting by the human. The societies imitated by the ethics of Kant have been changed through the societies been rather normative and had sovereign of hard and massive rules had been determined before than just. But it had seen, this hadn?t been resulted in humans? constitution and activities of social organizations as like in machines in last two centuries. Because, it has been attracted the attention of everyone that the nature of the human had spoken differences and flexible in accordance with the time, soil and individual. So, human behaviours do not comprise homogeneous structure and the routine process can?t be formed Nowadays, it has been understood, to be converted the humans into machines was no use by the rules while the discussions named as subs industrial society, post-modern structure, late modernism, subsmodernism are followed on social sciences. This was required a managerial system would make the people happy, take in consider of the psychological side of human and the rules would not reduce the energy of members. Thus, the discussions go on so as creating further humanistic system in social sciences. Management by values had appeared as would be an alternative system to have answers to these quests at that stage. It had been thought that the humans? values would be effective for the managerial system, especially in decision making process of the system. The aim is to have more happy and effective working organizations, also educational organizations. Nowadays, to have the intention of values on decision making by the manager of educational organizations are seen immediately. ?To be had humanistic in management? are adopted by the people. In this way, decision making process would be so effective. In this research, qualitative research design and analysis methods with semi-structured interview has been applied in 20 schools managed by Office of Elazig National Education so as to determine the effects the intentions of values of managers of the educational organizations in decision making process. It was decided to use in-depth interviewing as the main method to collect data for the research. In the context of the main aim during research process, a set of open-ended questions which are carefully worded and arranged have been prepared. The data has been collected through qualitative data collection. Key Words: Management by Values, Decision making process, Ethical school, Educational management, Qualitative research design, Semi-structured interview.
The effects by values of manager to process of decision making of educational organizations
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Kamu Yönetimi