Bigadiç Kolemanitin Tozaltı Kaynak Toz Bileşeni Olarak Kullanılabilirliği - Kaptanoglu, Mustafa (My University, 2019)
Bu çalışmada, tozaltı kaynak toz bileşeni olarak kullanma amaçlı, Eti Maden Bigadiç işletmesinden temin edilenkolemanitin (2CaO.3B2O3.5H2O), kaynak işlemi sonrasında elde edilen kaynak metalinin tipik özelliklerineetkisi araştırılmıştır. Yapılan ön testler neticesinde, % 0-4 oranında kolemanitin azami toz bünyesindekullanılabilir olduğu tespit edilmiştir. Hazırlanan toz karışımlarında, oksitli ve florürlü bileşikler, esermiktarlarda ferroalaşımlar ve 4 farklı yüzdelik oranda kolemanit toz karışımı içerisinde kullanılarak, kaynaktestlerinde kullanıma uygun kaynak tozları elde edilmiştir. Yapılan kaynak testleri neticesinde; elde edilenkaynak metalinden alınan numuneler, metalografik olarak hazırlanmış ve sırasıyla mikroyapı, sertlik ve aşınmatestlerine tabi tutularak kolemanitin etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonunda artan oranlarda kolemanitin kaynaktozu bünyesinde kullanımı ile mikro yapılardaki tane yapısının kısmi olarak kabalaştığı, sertliğin kısmi olarakdüştüğü ve aşınma direncinin de kısmi olarak azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, toz karışımı içerisinde artanmiktarlarda kolemanit kullanımı ile, kaynak sonrası oluşan cürufların kendiliğinden kalkmasında gecikmelerolduğu ve kaynak tozlarının (flaks) bağ yapısının güçlendiği tespit edilmiştir.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Metalürji Mühendisliği