316L Yüzeyine SILAR Metoduyla Hidroksiapatit Kaplanması - Çayır, Tuba; Akaltun, Yunus; Gündoğdu, Özcan (Fırat University, 2016)
Hidroksiapatit (HAP) kemik minerallerine kimyasal benzerliğinden dolayı biyoaktif ve biyouyumlu olarak bilinmektedir. Fakat zayıf mekanik mukavemeti, yük taşıyıcı implant sistemlerinde tek başına kullanımını sınırlamaktadır. Bundan dolayı, HAP seramikler metalik implantların üzerinde kaplama tabakası olarak kullanılmaktadır. Özellikle ortopedik ve dental uygulamalarda bu durum büyük gelişme göstermiştir. Bu çalışmada implant 316L paslanmaz çelik altlık üzerine SILAR(Succesive Ionic Layer Adsorbtion and Reaction) yöntemi ile hidroksiapatit kaplanmıştır. Kalsiyum kaynağı olarak, kalsiyum klorid dihidrat (CaCl2 H2O), fosfat kaynağı olarak tri sodyum fosfat (Na3PO4 12H2O) kullanılmıştır. Kaplama öncesi 316L paslanmaz çelik yüzeyine aşındırıcı zımpara uygulanmış ve nitrik asit ve distile su ile pasivizasyon işlemi yapılmıştır. Paslanmaz çelik altlık üzerine daldırma yöntemi ile üniform kalınlıkta tabaka kaplanmıştır. Kaplanan metalik malzemenin yapısal ve yüzeysel özellikleri taramalı elektron mikroskobu(SEM), x-ışını kırınmı(XRD) kullanılarak incelenmiştir.

Hydroxyapatite (HAP) has been known to be bioactive and biocompatibility due to its chemical similarity with bone minerals that is used in dental and medical applications. However, poor mechanical strength of hydroxyapatite ceramics restricts their adaptation to load bearing implants made from HAP alone. Therefore usage of HAP ceramics as a coating on metallic implants, offers greats improvement in orthopedic and dental applications.In this study, HAP coating was synthesized on implant stainless steel substrate via SILAR method. (Na3PO4 12H2O) is taken as P precursor and (CaCl2 H2O) is taken as Ca precursor to obtain HAP coating. Before deposition, titanium substrates were grinding and passivated in nitric acide then washed in distilled water. Deposition process on stainless steel was carried out by dipping technique uniformly. The HA deposits were investigated by means of scanning electron microscopy (SEM), X-Ray diffraction (XRD).
The Coating of Hydroxyapatite ( HAP ) on 316L Stainless Steel use by SILAR Method