Sodyum Aljinat’ın Farmasötik Alanda Kullanımı ve Tıbbi Uygulamaları - Özpolat, Emine; Beyaz, Seda; Yıldırım, Fatih (My University, 2026)
Sodyum aljinat, kahverengi alglerden elde edilen doğal, anyonik bir polisakkarittir ve biyouyumluluk, biyobozunurluk ile jel oluşturma kapasitesi sayesinde farmasötik ve tıbbi uygulamalarda önemli bir biyopolimer olarak öne çıkmaktadır. Farmasötik alanda kontrollü ilaç salımı sağlamakta, biyoyararlanımı artırmakta ve protein, nükleik asit ile hücre taşıyıcı sistemlerinde etkin bir rol oynamaktadır. Aljinat temelli mikrokapsüller, hassas molekülleri koruyarak hedefe yönelik salımı mümkün kılmaktadır. Tıbbi uygulamalarda özellikle yara örtüsü olarak kullanılmakta; nemli iyileşme ortamı oluşturarak doku rejenerasyonunu desteklemekte ve enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Antimikrobiyal ve antiinflamatuar ajanlarla kombine edildiğinde, kronik yaralar ve yanıkların tedavisinde üstün performans göstermektedir. Ayrıca doku mühendisliğinde hücre büyümesini ve farklılaşmasını destekleyen üç boyutlu biyomimetik yapılar sunmaktadır. Bu özellikleriyle sodyum aljinat, modern tıp ve farmasötik bilimlerde yenilikçi tedavi yaklaşımları için kritik bir biyopolimer olarak değerlendirilmektedir.
Keywords: Farmakoloji ve Eczacılık; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler