YUKARI FIRAT HAVZASINDA KORONER ARTER ANOMALİ SIKLIĞI - ERDEM, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Koroner anjiyografi (KAG) yapılan hastaların %0.6-1.3'ünde koroner arter anomalisi saptanmaktadır. Koroner arter anomalileri genellikle asemptomatiktir ve rastlantısal olarak saptanırlar. Bununla birlikte bazı anomaliler miyokard perfüzyon bozukluğuna yol açarak anjina pektoris, miyokard infarktüsü, kalp yetmezliği ve ani ölüme neden olabilirler. Bizim çalışmamızın amacı bölgemiz Yukarı Fırat Havzasındaki koroner arter anomali sıklığını belirleyerek ülkemizdeki epidmiyolojik verilere katkıda bulunmaktır.Çalışmaya Ocak 2005-Aralık 2007 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği Kateter laboratuarında KAG yapılan 2313'ü (%37.1) kadın, 3924'ü (%62.7) erkek toplam 6237 olgu alındı. Koroner arter anomalsi bulunan olgular temel anatomik sınıflandırma yöntemi kullanılarak guruplara ayrıldıKAG yapılan 6237 hastada toplam 247 (%3.9) koroner arter anomalili vaka belirlendi. Olguların 48'inde (%0.7) sol ana koroner arter yokluğu, 21'inde (%0.3) uygun sinüslerden anormal çıkış, 23'ünde (%0.4) normal koroner sinüsler dışında anormal çıkış, 31'inde (%0.5) karşı koroner sinüsten çıkış, 101'inde (%1.6) kas köprüsü, 23'ünde (%0.4) koroner fistül saptandı.Sonuç olarak; koroner arter anomalilerinin nadir görülmesi, bunların anatomik ve klinik özelliklerini gizlemektedir. Klinik olarak önemsiz gibi düşünülen birçok olgu miyokardiyal iskemi, azalmış yaşam süresi hatta gelişebilecek ani ölüm riski ile birlikte olabilir. Koroner arter anomalileri halen ani genç ölümlerinin en sık üçüncü sebebidir. Bu konu hakkındaki bilgilerimiz arttıkça, koroner arter anomalilerinin klinik önemi ve sonuçları daha da netleşecektir.Anahtar kelimeler: Koroner arter anomalileri, koroner anjiyografi, ani ölüm

Frequency of coronary artery anomaly in Upper Euphrates BasinOut of the patients who are carried out coronary angiography, %0.6-1.3 patients are detected to have coronary artery anomalies. coronary artery anomalies are usually asemptomatic and detected by chance. However, some anomalies can lead angina pectoris, myocardial infarction, heart failure and sudden death by causing myokardial perfusion defect. The aim of our study is to contribute to the epidemiology data in our country determining the frequency of coronary artery anomaly in our region Upper Euphrates Basin.In our study 6237 patients, 2313 (%37.1) of them being women and 3924 (%62.7) of them being men, who are carried out coronary angiography in Fırat University Faculty of Medicine Cardiology Clinic Catheter Labarotory between January 2005 and December 2007, have been included. Patients who have been determined to have coronary artery anomalies have been divided into classes by using basic anatomic classification system.A total of 247 (%3.9) coronary artery anomalies cases have been determined out of 6237 patients who have been performed coronary angiography. 48 (%0.7) patients have been detected to have absent left main trunk, 21 (%0.3) patients anomalous location of coronary ostium within aortic root, 23 (%0.4) patients anomalous location of coronary ostium outside normal coronary aortic sinuses, 31 (%0.5) patients anomalous origination of coronary ostium from opposite, 101 (%1.6) patients muscular bridge, 23 (%0.4) patients coronary fistulas.Consequently the fact that coronary artery anomalies are seen rarely hides their anatomic and clinical properties. Many cases which are considered to be unimportant clinically may occur with myocardial ischemia, decline life expectancy and even a possible death risk. Coronary artery anomalies are still the most frequent third reason of sudden young deaths. The more information we have, the clearer the importance and results of the coronary artery anomalies will become.Key Words: Coronary artery anomalies, coronary angiography, sudden death
Frequency of coronary artery anomaly in upper euphrates basin
Keywords: Kardiyoloji