Evaluation of Superficial Fungal Infections in Elazığ and Surrounding Cities - Saral, Yunus; Yılmaz, Şule; Köse, Ahmet; Güler, Gülbiye (Fırat University, 2001)
Objective: The majority of the patients presented to our dermatology outpatient clinic had mainly superficial fungal infections caused by dermatophytes. We aimed to evaluate the incidence of superficial fungal infections in and around Elazığ. Material and method: Between January 1991 and January 1999, a total of 30 506 patients presented to Fırat University Department of Dermatology were evaluated according to sex, age and diagnosis. Results: Of the patients, 4150 were diagnosed with superficial fungal infection (13.60%). The most common superficial fungal infections were tinea pedis (46.85%), pitriasis versicolor (18.85%), tinea inguinalis (12.29%), tinea ungium (10.56%), tinea corporis (6.70%), tinea capitis (3.43%), candidiasis (1.35%). Mean age of the patients with superficial fungal infection was 28.2±12 years. Of the subjects, 1312 (31.62%) were female, 2838 (68.38%) were male. Conclusion: In conclusion the superficial fungal infection rate is high in Elazığ and neighboring cities and this rate is higher in man compared to women.

Amaç: Dermatoloji polikliniklerine başvuran hastaların büyük bir çoğunluğunu dermatofitlerin neden olduğu yüzeyel mantar hastalıkları oluşturmaktadır. Çalışmamızda Elazığ ve çevre illerin yüzeyel mantar enfeksiyonlarının dağılımının araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada Ocak 1991-Ocak 1999 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran toplam 30.506 hastaya ait dosyalar tanı, cinsiyet ve yaş açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Bu dönemde toplam 30.506 hastadan 4.150'sinin yüzeyel mantar enfeksiyonu tanısı aldığı (%13.60) tespit edildi. En sık görülen yüzeyel mantar hastalıkları sırasıyla tinea pedis (%46.85), pitriasis versikolor (%18.85), tinea inguinalis (%12.29), tinea unguium (%10.56), tinea corporis (%6.70), tinea capitis (%3.43) ve kandidiyazis (%1.35) olarak tespit edildi. Yüzeyel mantar infeksiyonu tespit edilen olguların yaş ortalaması 28.2±12 yıl olarak bulundu. Olguların 1.312 (%31.62)'si kadın, 2.838 (%68.38)'i erkek idi. Sonuç: Sonuç olarak, yüzeyel mantar enfeksiyonlarının Elazığ ve çevre illerinde de yüksek olduğu ve erkeklerde kadınlardan daha sık görüldüğü tespit edildi.
ELAZIĞ VE ÇEVRESİNDE YÜZEYEL MANTAR ENFEKSİYONLARININ DURUMU