SİVRİCE İLÇESİ SPOR TURİZMİ POTANSİYELİNİN ANALİZİ - YABANCI, ENVER (Fırat Üniveristesi, 2022)
Geniş bir turistik ürün yelpazesine sahip Sivrice ilçesi, spor turizminde söz sahibi olmak isteyen destinasyonlar arasındadır. Bu çalışmanın amacı, Sivrice ilçesinin spor turizmi olanaklarını belirlemek ve ilçenin sahip olduğu bu olanakları istenilen düzeyde kullanabilmesinin yollarını ortaya koyup değerlendirmektir. Çalışmada, Sivrice ilçesinin spor turizmi potansiyeli analiz edilerek, spor turizmi arzına sunduğu ya da sunabileceği ürünler tek tek tanıtılmaya, spor turizminin gelişmesinin önündeki engeller belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma doküman analiziyle yapılmış bir çalışmadır. Konuyla ilgili basılı kaynaklar incelenerek, elde edilen veriler önem derecesine göre sınıflandırılmıştır. İlgili tüm kurumların resmi internet sitelerindeki raporlar kullanılarak, özet tablolar oluşturulmuştur. Son 5 yıla ait ilçeye gelen turist sayıları, ilgili yıllara ait turizm gelirleri, bölgedeki diğer destinasyonlarla karşılaştırılarak oranlar yüzde olarak belirlenmiş ve ayrıca Sivrice ilçesi Hazar Baba Kayak Merkezi'nde bulunan mekanik tesislerin, Türkiye'de faal ve faal olmayan 16 kayak merkezi ile mukayesesi yapılarak mevcut durumu belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonucunda Sivrice Hazar Baba Kayak Merkezi'nin bağlı bulunduğu Elazığ ilinin, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen 9 faal kayak merkezinden sadece Kastamonu ilinden %11,15 oranında daha fazla ziyaretçi ağırlamış olduğu, faal olmayan 7 kayak merkezi arasında ise %14,35'lik pay ile 3.sırada yer aldığı belirlenmiştir. Çalışmada sonuç olarak, Sivrice ilçesinin spor turizmi potansiyeline sahip olduğu; ancak bu potansiyelin istenilen düzeyde kullanılamadığı belirlenmiş, bunun için; ilçenin güçlü ve zayıf yönlerinin iyi belirlenmesi gerektiği, sürdürülebilir bir turizm politikası oluşturma ve değişimlere ayak uydurmasının önemli olduğu, tüm paydaşların ortak bir paydada buluşarak birlikte hareket etmelerinin daha etkili olacağı sonucuna varılmıştır.

Sivrice district, which has a wide range of touristic spots, is among the destinations desiring to have a say in sports tourism. The aim of this study is to determine the sports tourism opportunities of Sivrice district and to reveal and evaluate the ways for the district to use these opportunities at the desired level. In the study, the sports tourism potential of Sivrice district was analyzed, and the products that it offered or could offer to the sports tourism supply were tried to be introduced in order, and the obstacles to the development of sports tourism were tried to be determined. This is a study made with document analysis. By examining the printed sources on the subject, the data obtained were classified according to the degree of importance. Summary tables were created by using the reports on the official websites of all relevant institutions. The numbers of tourists coming to the district for the last 5 years and tourism revenues of the relevant years were compared with other destinations in the region, and the ratios were determined as percentages. The current situation was tried to be determined. As a result of the comparison, Elazig province, to which Sivrice Hazar Baba Ski Center is affiliated, hosted 11.15 % more visitors than Kastamonu province out of 9 active ski centers determined by the Ministry of Culture and Tourism, and with a share of 14.35 % among 7 inactive ski resorts. It was determined to be in the 3rd place. As a result of the study, it was determined that the district of Sivrice has a potential for sports tourism, but this potential could not be used at the desired level. It was concluded that the strengths and weaknesses should be well determined, it is important to create a sustainable tourism policy and keep up with the changes, and it will be more effective if all stakeholders meet on a common ground and act together.
Analysi?s of the sports touri?sm potenti?al of si?vri?ce di?stri?ct
Keywords: Spor