ATOM-İKİ ATOMLU MOLEKÜL ETKİLEŞMELERİNİN STEREO-DİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇİMENOĞLU, DUYGU (Fırat Üniveristesi, 2014)
Tez çalışmamda, dalga paketi metodu kullanılarak O+ + H2 ?OH+ + H reaksiyonu için reaksiyon ihtimaliyetinin molekülün dönme kuantum sayısının iz düşümüne bağlı değişimi incelenip, reaksiyon tesir kesitleri ve hız sabitleri hesaplamaları yapılmıştır. Bu tür kuantum mekaniksel büyüklüklerin hesaplanması atom – iki atom etkileşmelerinin stereo-dinamiği hakkında bilgi verir. Elde edilen kuantum mekaniksel sonuçlar literatürdeki ilk teorik sonuçlar olması açısından herhangi bir karşılaştırma yapılmamıştır.

In this master thesis, depending on the projection of rotational quantum number probability of reaction exchange have been investigated and reaction cross-section, rate constant have been calculated for the reaction of O+ + H2 ?OH+ + H by using wave packet method. This kind of calculation of quantum quantities gives information about stereodynamics properties of atom-diatom molecules interactions. The obtained quantities are the first theoretical results in the literature and has not been compared with any available data.
Investigation of stereodynamics properties of atom – diatom molecules interactions
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği