Vertebrobaziller yetmezlik semptomları olan hastalarda vertebral arterin dupleks doppler us yöntemiyle değerlendirilmesi - Kafadar, Safiye; Aydın, Ayşe Murat; Kafadar, Huseyin; Çolak, Cemil; Burakgazi, Gülen (My University, 2008)
Amaç: Vertebrobaziller yetmezliği olan hastalarda (VBY) vertebral arter (VA) hemodinamisindeki değişikliklerin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: VBY li 48’i erkek, 52’si kadın toplam 100 hastada Doppler US yöntemi ile her iki VA’in hız, volüm, toplam volüm, RI ve PI parametreleri değerlendirildi. Hastalar VA volumlerine göre 3 gruba ayrıldı. Grup 1 de VA volümünde şiddetli derecede azalma (<120 ml/dk), grup 2 de orta veya hafif derecede azalma (120–200 ml/dk) olan hastalar ve grup 3 te VA volumleri (>200 ml/dk) normal olan hastalar yer aldı. Bulgular: Tüm olguların ortalama VA akım volümü 256 ± 51.80 mL/min (24–280 mL/min) olarak hesaplandı. VA pik sistolik akım hızında sağ tarafta ortalama 35.07±12.57 cm/s ve sol tarafta ortalama 42.99±12.99 cm/s idi. Akım volümü açısından taraflar karşılaştırıldığında sol taraf sağ taraftan belirgin olarak önemli derecede yüksekti (127.34 ± 54.69 mL/min vs. 83.46 ± 37.82 mL/min, P= 0.001). Sonuç: VBY tanısında doppler US kullanışlı bir tanı yöntemdir. VBY’ li hastalarda VA akım hızı ölçümlerine ek olarak volüm ölçümlerinin de yapılmasının tanıya katkısı mevcuttur.
Keywords: Klinik Nöroloji; Nörolojik Bilimler; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme