ELAZIĞ İL MERKEZİ VE MERKEZ İLÇEYE BAĞLI BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURUMLARINDA ÇALIŞAN HEMŞİRE VE EBELERİN ANA ÇOCUK SAĞLIĞI AİLE PLANLAMASI KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ - DİNÇ, EDİBE (Fırat Üniveristesi, 1996)
Elazığ ili merkez ve merkez ilçeye bağlı birinci basamak sağlık örgütünde çalışan hemşire ve ebelerin anaçocuk sağlığı ve aile planlaması konularındaki bilgilerini ve eğitimin etkinliğini araştırmak için bu çalışma yapıldı Araştırma gurubunu 16 Sağlık ocağı ve bir AÇSAP Merkezinde çalışan 224 ebe ve hemşireden 180 i (% 80,4 ) oluşturdu. Bu hizmetiçi eğitim programı öncesinde anket test uygulandı. Kişisel bilgileri içeren 11 soruluk bir anket formu ile ana sağlığı, çocuk sağlığı ve aile planlaması ile ilgili bilgi düzeylerini ölçen 54 soruluk bir test uygulandı. Çocuk sağlığı soruları 44 puan, ana sağlığı sorulan 26 puan ve aile planlaması soruları 30 puan verilerek toplam 100 puan üzerinden değerlendirme yapıldı. Aynı gün bu konularda eğitim yapılıp aynı test tekrar uygulandı. Araştırma grubundakilerin % 63,4ü 1-10 yıldır hizmet vermekteydi. Daha önceki yıllarda AÇSAP konularında kurs görenlerin oranı % 45. 0 idi. Hemşire ve ebelerin % 32.2 si bilgi ve becerilerini yeterli bulurken %26.7 si yetersiz olduklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya alınan hemşire ve ebelerin AÇSAP bilgi puan ortalaması eğitimden önce 72. 57 ± 10, 94 iken eğitim sonrasında 82.64 ± 10.26 puan bulundu. Ön testte hemşireler 70.43 ±13.63 ebeler ise 73.08 ± 10.18 puan alırlarken son testte hemşireler 78.71 ± 10.76 ebelerde 83.70 ±9.91 puan aldılar. Bu çalışma Elazığ merkez ve merkez ilçesinde birinci basamak sağlık örgütünde çalışan hemşire ve ebelerin AÇSAP konusundaki bilgilerinin ne düzeyde olduğunu gösterdi. Halka hizmet sunan hemşire ve ebelerin görevleri ile ilgili konularda bilgi açıklarının ve hizmete olan ilgisizliklerinin giderilmesi için eğitim ve denetimin yapılması gereklidir.

The aim of this study was to examine the knowledge of midwives and nurses working in the first step health service which is in Elazığ and its district regions, about the mother / child health care and family planning. This study was also searched the efectiveness of education in these knowledge. 180 nurses and widwives working in the 16 health service and 1 mother/child health care service-family planning comrised to the research group in this study. Qestionary test was performed before interservice education program. This test had 65 question. 11 of these question involved only the individual details. 54 of them involved the knowledge of midwives and nurses about the mother/child heath and family planning. Total count was made by over the 100 point such as 44 puan for the question of child health care, 26 puan for the guestion of mother health care, 30 puan for the questions of family planning. The same day, questionary test was reperformed following the education programme. 63.4 % of the research group have been working in the health service for 1-10 year. 45 % of informed that they joined the education program about the mother/child health care and family planning in the early years. 32.2 % of midwives and nurses in formed that they have adequate knowledge and skills about the mother/child health care and family planning, Whereas, 26.7 % of were found their knowledge and skills inadequate. Although, the average puan of the midwives and nurses about the maternal child health family planning was 72.57 ± 10.94 before the education program, this was 82.64 ± 10.26 after the education program. When the nurses took 70.43 ± 13.63 and the midwives 73.08 ± 10.18 puan respectively in the first questionary test, 83.70 ± 9.91 puan in the second test. This study showed the level of knowledge of midwifes and nurses working in the first step health service which is in Elazığ and its district regions, about the mother/child health care and family planning and also their concern with education. As a result, present study suggest that the education and supervision systems are necessary to overcome the lack of knowledge and service interest of nurses and midwives working in the public health service.
Keywords: Halk Sağlığı; Public Health