AKILLI EV SİSTEMLERİNE UYUMLU YAPILARIN YENİLENEBİLİRENERJİ KAYNAKLARI KULLANILARAK DESTEKLENMESİ VE EKOLOJİK ÇEVRE FAYDALARI - AKBAŞ, AZİM (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günlük yaşantımızı hem daha fazla kolaylaştırmak hem de verimliliği arttırıp işlevsellik kazandırmak için teknolojinin kullanım oranı her geçen gün artmaktadır. Sürekli değişen ve gelişen teknoloji sayesinde akıllı ev kavramı ortaya çıkmış ve farklı alanlarda kullanımı yaygınlaşmıştır. Akıllı ev sistemlerinin tek bir arayüz ile evimizin tüm elektronik aksamına erişmesi, yoğun yaşam standartlarında yapıdan mesafe fark etmeksizin uzaktan kontrolünü sağlaması, güvenliği üst düzeyde tutmayı amaçlaması, tasarruf tedbirlerini arttırması ve konfor yönünden oldukça avantaj sağlaması gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Tez çalışmasında, akıllı ev sistemlerinin ne olduğu, nasıl çalıştığı, hangi avantajları sunduğu, çeşitlerinin ne olduğu, kullanılan malzemelerin sınıflandırılması, kendi enerjisini kendisi üreten yenilenebilir akıllı evlerin tasarımı, kurulumu, işletimi ve faydaları hakkında bilgi verilecektir. Ev sahiplerinin bu sistemleri seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair detaylı bilgiler yer alacaktır. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak evlerin enerji ihtiyacını karşılamak, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve bu sayede maliyet tasarrufu sağlamak amaçlanmıştır. Örnek bir akıllı ev sistemi maketi ve kullanılan donanımlar detaylı olarak anlatılmıştır. Güneş ve rüzgâr enerjisinin ortak kullanımı ile oluşan hibrit sistem sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi ve kullanılan donanım parçaları detaylı olarak sınıflandırılmıştır. Çalışma monokristal güneş panelleri, rüzgâr türbinleri, invertörler, aküler ile pako switchler gibi bileşenler ve bunların nasıl çalıştığı ve bir arada nasıl kullanıldığı detaylı bir şekilde açıklamaktadır. Ayrıca, bu sistemlerin kurulumu, bakımı, işletimi ve faydaları da ele alınarak kendi enerjisini kendisi üreten yenilenebilir akıllı evlerin artan önemine ve gelecekteki potansiyeline de dikkat çekilmiştir.

The rate of use of technology is increasing day by day in order to make our daily life easier and to increase efficiency and add functionality. Thanks to the constantly changing and developing technology, the concept of smart home has emerged and its use has become widespread in different areas. Smart home systems have many advantages such as accessing all electronic parts of our house with a single interface, providing remote control in busy living standards regardless of distance from home, aiming to keep security at a high level, increasing savings measures and providing many advantages in terms of comfort. In the thesis, information will be given about what smart home systems are, how they work, what advantages they offer, what their types are, the classification of materials used, the design, installation, operation and benefits of renewable smart homes that produce their own energy. There will be detailed information about what homeowners should pay attention to when choosing these systems. It is aimed to meet the energy needs of the houses by using renewable energy sources, to reduce the dependence on fossil fuels and thus to save costs. A sample smart home system model and the equipment used are explained in detail. Thanks to the hybrid system formed by the joint use of solar and wind energy, energy production from renewable energy sources and the hardware parts used are classified in detail. The study describes in detail components such as monocrystalline solar panels, wind turbines, inverters, batteries and paco switches, and how they work and are used together. In addition, the installation, maintenance, operation and benefits of these systems were also discussed, and attention was drawn to the increasing importance and future potential of renewable smart homes that produce their own energy.
Supporting buildings compatible with smart home systems by using renewable energy resources and benefits to the ecological environment
Keywords: İnşaat Mühendisliği