ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PSİKOLOJİK SERMAYE ALGILARINDASPORUN ETKİSİ - GÜLSOY, SEVGİ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Üniversiteler yetiştirdiği bireylerle toplumun geleceğini inşa eden oldukça önemli kurumlardır. Bir toplumun nitelikli insan gücünü oluşturması beklenen üniversite öğrencileri de yaşadıkları ülkenin önemli güç kaynakları arasında yer almaktadır. Bireyin kendi potansiyelinin bilincinde olması, kim olduğu, güçlü taraflarını fark etmesi gibi özellikleri kişinin psikolojik sermayesini oluşturmaktadır. Psikolojik sermayesi yüksek olan kişiler hayatta karşılaştıkları olaylara daha iyimser, daha umutlu, kendini daha yeterli ve psikolojik dayanıklılığı daha sağlam bir şekilde yaklaşmaktadırlar. Bu nedenle üniversite öğrencilerinin psikolojik sermayeleri toplumun geleceği için önemlidir. Spor, bireylerin psikolojik sermayeleri arasında sayılabilecek olan; psikolojik dayanıklılık, azim, sabır, mücadele gibi özellikleri güçlendirme potansiyeline sahiptir. Bu bakımdan hayata hazırlanan üniversite öğrencilerinin psikolojik açıdan güçlü yönlerini geliştirmek ve eksiliklerini gidermek için spor deneyimine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye algılarında sporun etkisinin araştırılması önem arz etmektedir. Araştırmanın yürütülmesinde nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmada yeterli evren ve örneklem büyüklüğü hesaplama formülleri dikkate alınarak Fırat üniversitesi öğrencileri arasından kota örneklemle 242 spor yapan kişi ve 242 spor yapmayan kişi seçilerek toplam 484 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formunun yanı sıra, spor ile psikolojik sermaye arasındaki ilişkiyi ortaya koyacağı varsayılan "Psikolojik Sermaye Algıları Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, ANOVA testi ve Tukey testi kullanılmıştır. Öğrencilerin "Psikolojik Sermaye" toplam ortalama puanlarının x?= 60,31 ile 57,9- 71,4 skalası içerisinde; yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın temel hipotezi çerçevesinde spor ile psikolojik sermaye arasında yüksek düzeyde anlamlı, pozitif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Psikolojik Sermaye Algıları ölçeğinden alınan toplam puanlar incelendiğinde, cinsiyet, fakülte, spor yılı değişkenlerine göre gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan yüksek düzeyde anlamlıdır. Sonuç olarak, öğrencilerin Psikolojik Sermaye Algısı ve spor değişkeni arasında yüksek düzeyde anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu ve öğrencilerin spor yılı değişkeni yükseldikçe Psikolojik Sermaye Algı düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.

Universities are crucial institutions that build the future of society through the individuals they educate. University students, expected to constitute the qualified workforce of a society, are among the significant power resources of their country. An individual's awareness of their potential, understanding of who they are, and recognition of their strengths are components of their psychological capital. Individuals with high psychological capital approach life's challenges with more optimism, hope, confidence, and psychological resilience. Therefore, the psychological capital of university students is important for the future of society. Sports have the potential to enhance characteristics such as psychological resilience, perseverance, patience, and determination, which are considered components of psychological capital. Hence, university students need sports experiences to develop their psychological strengths and address their weaknesses. For this reason, investigating the impact of sports on university students' perceptions of psychological capital is crucial. A correlational survey model, a quantitative research method, was used to conduct the study. Considering adequate population and sample size calculation formulas, a quota sample of 242 students engaged in sports and 242 students not engaged in sports from Fırat University was selected, totaling 484 participants. In addition to the Personal Information Form, the "Psychological Capital Perception Scale," assumed to reveal the relationship between sports and psychological capital, was used in the research. T-tests, ANOVA tests, and Tukey tests were employed to analyze the data. It was determined that the students' average total score on "Psychological Capital" was x?= 60.31 within a scale of 57.9-71.4, indicating a high level. Within the main hypothesis of the study, a highly significant and positive relationship was found between sports and psychological capital. When examining the total scores obtained from the Psychological Capital Perception Scale, the differences between groups based on gender, faculty, and years of sports participation were statistically significant at a high level. In conclusion, a highly significant and positive relationship was found between students' Psychological Capital Perception and the sports variable, and it was determined that as the variable of years of sports participation increased, the levels of Psychological Capital Perception also increased.
The effect of sports on university students' perceptions ofpsychological capital
Keywords: Psikoloji; Spor