FDM Takviyeli Bir Kan Taşıma Kabındaki Sıcaklık Değişiminin Taguchi Tekniği ile Optimizasyonu - Çelik, Nevin (My University, 2018)
Bu çalışmada içerisinde taze kan taşınması için tasarlanmış olan, faz değiştiren malzeme (FDM) takviyeli yalıtımlıbir kabın tasarım parametrelerinin sıcaklık üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Özellikle sıcak havalarda kanıntaşınma esnasında bozulmasına sebebiyet veren kritik sıcaklık değerinin üzerine çıkmaması hedeflenmiştir. Buhedefi sağlamak üzere tasarlanan kapta sıcaklığı etkileyen parametreler olarak (i) kanın içerisinde tutulduğuzaman, (ii) kabın yalıtım kalınlığı, (iii) kullanılan yalıtım malzemesinin türü ve (iv) FDM nin kalınlığıöngörülmüştür. Taguchi deney tasarım yöntemi sayısal bir çalışmaya uygulanmış ve böylece sayısal modellemeile bulunan sıcaklıklara etki eden tasarım parametrelerinin katkı değerleri ANOVA (Değişken Analizi) ile yüzdeselolarak tespit edilmiştir. Sonuçta sıcaklık üzerinde parametrelerin etkisi; %80 ile zaman, %3 ile yalıtım kalınlığı,%2 ile yalıtım malzemesinin türü ve son olarak %14 ile FDM kalınlığı olarak bulunmuştur.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Gıda Bilimi ve Teknolojisi