Betonarme demiri ve beton arasındaki aderans dayanımına mineral katkıların etkisi - Tanyıldızı, Harun; Yazıcıoglu, Salıh (My University, 2006)
Bu çalışmada mineral katkıların betonarme demiri (düz ve nervürlü) ve beton arasındaki aderans dayanımına etkisi araştırılmıştır. Mineral katkılar çimentoya ağırlıkça, %15’i uçucu kül ve %10’nu silis dumanı olarak katılmıştır. 20±2 ºC de kür edilen numunelerin 3, 7, 14 ve 28 gün sonunda aderans ve basınç dayanımları ölçülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre silis dumanı katkılı betonların basınç ve aderans dayanımları her yaşta daha yüksek olduğu görülmüştür. %15 uçucu kül katkılı betonlar ise kontrol betonuna göre 3 gün sonunda daha düşük dayanım gösterirken; 7, 14 ve 28 gün sonunda daha yüksek dayanım göstermiştir. Düz betonarme demirlerinin aderans dayanımları nervürlü betonarme demirine nazaran daha düşük olduğu gözlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi