ŞEVKET BULUT HAYATI VE ESERLERİ - KARABULUT, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1997)
OZET Yüksek Lisans Tezi ŞEVKET BULUT, HAYATI VE ESERLERİ Mustafa KARABULUT Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 184 Türk edebiyatında hikâye önemli bir yer tutmaktadır. Edebiyatımızda birçok ünlü hikayeciyle karşılaşmaktayız; Ömer Seyfettin, Halit Ziya, Sait Faik, Mehmet Rauf, Sabahattin Ali vb. Hikâyelerini incelediğimiz Şevket Bulut ise yazdığı hikayeleriyle edebiyatımızdaki yerini almıştır. Şevket Bulut'un 7 hikâye kitabı mevcuttur: 1) Al Karısı (1971), 2) San Arabalar (1974), 3) Dilek Çınarı (1975), 4) Kefensiz Ölüler (1984), 5) Sınırdaki Tarla (Mart- 1996), 6) Yıkık Minare (Mayıs- 1996), 7) Bahan Göremeyen Çocuklar (1996). Ayrıca yazarın "Gönül Defterim" isimli bir de şiir kitabı vardır (İş Basımevi- 1960). Tezimiz; Giriş, I. Bölüm: Şevket Bulut'un Hayatı, Edebi Faaliyeti, Edebi Şahsiyeti, Hikâyelerin Kronolojik Listesi, II. Bölüm: Hikâyelerin Tematik incelemesi, İÜ. Bölüm: Yapı, IV. Bölüm: Diğer Eserleri gibi bölümlerden oluşmaktadır. Şevket Bulut'un hikâyelerinde yer alan temaları şöyle sıralayabiliriz: İnançlar, Kültürel Değişim, Ağalık, Eşkıyalık, Halk Hekimliği, Misafirperverlik, Çocuk Problemi, Devletin İhmalkârlığı, Aşk-Sevgi, Namus-Ahlak, Ölüm, Yalnızlık, Tabiat, Dolandırıcılık/Çıkarcılık, Mertlik ve Diğer Temalar. Şevket Bulut, hikâyelerinde hikâyeyi oluşturan unsurlara çok dikkat etmektedir. Hikâyelerde, Olay Örgüsü, Zaman, Mekân, Şahıs Kadrosu, Kurgu, Bakış Açısı ve Anlatım Tekniği Dil ve Üslûp Özellikleri gibi unsurlar titizlikle ele alınmıştır: Şevket Bulut, yazdığı "gerçekçi ruhçu" hikayeleriyle kendini Anadolu insanının savunucusu olarak tanıtmaktadır. 31.07.1936 tarihinde doğan yazarımız 17.09.1996 tarihinde vefat etmiştir. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatında hikâye, Şevket Bulut, Hayatı ve Eserleri, Şevket Bulut'un Hikâyeciliği, Hikâyelerde yer alan temalar, Şevket Bulut'un 7 hikâye kitabı mevcuttur.

SUMMARY MA Thesis ŞEVKET BULUT'S LIFE AND WORKS Mustafa KARABULUT Fırat University Institute of Social Sciences Department of Turkish Language and Literature a 3* «4 1997, Page: 184 Story has an important place in Turkish Literature. We meet many famous stroy writers in our Literature. Ömer Seyfettin, Halit Ziya, Sait Faik, Mehmet Rauf, Sabahattin Ali and Şevket Bulut whose stories I am studying. Şevket Bulut has 7 story books 1) Al Karısı (Published in 1971), 2) San Arabalar (1974), 3) Dilek Çınarı (1975), 4) Kefensiz Ölüler (1984), 5) Sınırdaki Tarla (March 1996), 6) Yıkık Minare (May 1956), 7) Bahan Göremeyen Çocuklar (1996) Şevket Bulut has also written a poet which is called Gönül Defterim. It was published in I960. My thesis concerns on 4 principal parts: Part 1: The life story of Şevket Bulut, His Literary Activities, His Literary Personality and the chronological list of his stories. Part 2: The thematic study of his stories. Part 3: Structure. Pan 4: His other works. We can put the themes in Şevket Bulut's stories in order like this: 1) Belief, Cultural Change, being an agha, brigandage, public proffesion, hospitality, The problem of children, The neglectfulness of the state, Love, honour, death, loneliness, nature, fraud/egoizm mainliness and other themes. Şevket Bulut gives a special importance to the notoions which consist his stories, In his stories time, occurance, Place, list of staff, fiction, glance, the explanatio technique, Language and methodology specialities have been taken in hand carefully. Şevket Bulut has introduced himself in his "realist psychologist" stories as a defender of Anatolia people. Şevket Bulut who was born on July 31, 1936 dieol on September 17, 1996. Key Words: Story in Turkish Literature, Şevket Bulut's life and works, Story-writing of Şevket Bulut, The themes took place in his stories, Şevket Bulut has 7 story books.
Şevket Bulut's life and works
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyografi; Biography; Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature