Hemodiyaliz Hastalarında Parathormon ile Serum Ürik Asit veAterojenik İndeks İlişkisi - Akel, Mustafa; Gurel, Alı; Gürbüzcan, Aysun; Genç, Fatih (My University, 2021)
Amaç: Kardiyovasküler hastalık (KVH), son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) olan hastalardamorbidite ve mortalitenin ana nedenidir. Diyaliz hastalarında; hiperürisemi, hipoalbüminemi,dislipidemi, inflamasyon, oksidatif stres ve vasküler kalsifikasyon nedeniyle vasküler hasar genelpopülasyondan daha yaygındır. Bu çalışmada, diyaliz hastalarında kardiyovasküler etkilenmeaçısından non-invaziv laboratuar yöntemleri olan aterojenik indeks ve ürik asit (ÜA) düzeyleri ileparathormon (PTH) arasındaki ilişkiyi inceledik. Gereç ve yöntem: Retrospektif çalışmamız 18 yaş ve üzeri, 91 diyaliz hastasını içermiştir.Hastalar PTH düzeylerine göre; düşük (PTH<136) Grup-1, hedef aralıkta (136?PTH<612) Grup-2,yüksek (PTH?612) Grup-3 olarak kategorize edilmiştir. Veriler SPSS22.0 ile analiz edilmiş,istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak P<0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları 53.48±18.41 olup, %49,5 (n=45)’i kadındı. Gruplar, ÜAdüzeyleri bakımından farklılık gösteriyordu (P<0.05). Grup-1 ÜA düzeyi Grup-2 den düşük(P<0.05), Grup-3’ün ÜA düzeyi ise Grup-1 den düşüktü (P<0.05). Grup-2 ve 3’ün ÜA düzeyleri isebenzerdi (P>0.05). Gruplar plazma aterojenik indeks (PAİ) düzeyine göre karşılaştırıldığında isegruplar arası anlamlı bir fark saptanmadı (P>0.05). Sonuç: Çalışmamızda hedef PTH grubunda diğer gruplara göre en düşük ÜA seviyelerine sahiptive PTH ile ÜA düzeyleri koreleydi. PTH ile PAİ arasında korelasyon yoktu ve gruplar benzer PAİdüzeylerine sahipti fakat anlamlı olmasa da PAİ düzeyleri Grup-1’den Grup-3’e doğru gittikçeartmaktaydı.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi