Zerdeçalın (Kurkumın) Albino Wistar Sıçanlarda Kronik Asetaminofen Kaynaklı Karaciğer Hasarı Üzerindeki Hepatoprotektif Etkisi - Ajileye, Ayodeji; Cole, Tobiloba (Fırat University, 2026)
Asetaminofen yaygın olarak kullanılan bir analjezik ve antipiretik olup, özellikle yüksek dozlarda hepatotoksik etkileriyle de bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, kurkuminin parasetamol (asetaminofen) kaynaklı hepatotoksisiteye karşı hepatoprotektif bir ajan olarak etkinliğini değerlendirmektir. Bu çalışmada, 130–150 g ağırlığında, her iki cinsiyetten 30 albino Wistar sıçan kullanılmış ve hayvanlar beş gruba ayrılmıştır. Bu gruplara (1–5) farklı uygulamalar yapılmıştır: standart kemirgen yemi (kontrol), asetaminofen, kurkumin ve asetaminofen ile kurkuminin hem eş zamanlı hem de ardışık kombinasyonları. Kurkuminin biyoyararlanımını artırmak amacıyla intraperitoneal uygulama yöntemi kullanılmıştır. Her iki ajanın uygulanması 6 hafta (42 gün) sürmüştür. AST, ALT ve ALP serum düzeyleri dahil olmak üzere biyokimyasal parametreler ölçülmüştür. Karaciğer dokuları, karaciğer hasarını ve kurkuminin koruyucu etkilerini değerlendirmek amacıyla histopatolojik olarak incelenmiştir. Özellikle asetaminofen uygulanan gruplarda karaciğer enzim düzeylerinde artış gözlenmiştir. Kurkumin uygulanan gruplarda ALT düzeyinde anlamlı bir azalma (p0.05) saptanmıştır. Histopatolojik analiz, kurkumin uygulanan gruplarda daha az karaciğer hasarı ve iyileşmiş karaciğer yapısı göstermiştir. Kurkuminin, oksidatif stresi azaltarak ve mitokondriyal fonksiyonu koruyarak asetaminofen kaynaklı karaciğer hasarını azaltma yeteneğine sahip olduğu, hem biyokimyasal hem de histopatolojik bulgularla desteklenmiştir.

Acetaminophen is a widely used analgesic and antipyretic, but it is also known for its hepatotoxic effects, particularly at overdose level. The aim of this study was to evaluate the efficacy of curcumin as a hepatoprotective agent against paracetamol (acetaminophen) induced hepatotoxicity. This study used 30 albino Wistar rats (both males and females) weighing 130-150g, divided into five groups. These groups were administered various treatments; standard rodent feed (control), acetaminophen, curcumin, and combinations of acetaminophen and curcumin both simultaneously and sequentially. Intra-peritoneal administration was employed to enhance curcumin’s bioavailability. The administration of both agents lasted 6 weeks (42 days). Biochemical parameters, including serum levels of AST, ALT, and ALP, were measured, and liver tissues were examined histopathologically to assess liver damage and the protective effects of curcumin. Elevated liver enzyme levels were observed, particularly in the groups treated with acetaminophen. The curcumin-treated groups showed a significant decrease in ALT (p0.05). Histopathological analysis revealed less hepatic damage and improved liver structure in curcumin-treated groups. Curcumin demonstrated the ability to reduce acetaminophen-induced liver damage by mitigating oxidative stress and preserving mitochondrial function, as supported by both biochemical and histopathological findings.
Hepatoprotectıve Property Of Turmeric (Curcumin) Administration On Chronic Acetaminophen Induced Liver Damage In Albino Wistar Rats
Keywords: Enzymes; Enzimler; Systems Biology; Sistem Biyolojisi