Ergen gelecek beklentileri ölçeğinin Türkçeye uyarlanması - Tuncer, Murat (My University, 2011)
Gelecek beklentileri bireyin içinde bulunduğu dönemi ve sonraki yaşamını etkileyen unsurlardan biridir. Yaşanılan deneyimler bu beklentilerin niteliğini değiştirmektedir. Yaşanılan deneyimlerin olumlu olması hem kişilerin içinde bulundukları dönem görevlerini başarılı şekilde yürütmelerini hem de beklenti düzeylerini arttırarak sonraki yaşamlarına ilişkin daha üst düzeylerde performans göstermelerini sağlamaktadır. Bu araştırmada belirtilen bu önemden yolan çıkılarak FESA ölçeği Türkçeye uyarlanmıştır. Ölçeğe ilişkin uzman görüşleri alınarak ölçeğin açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Faktör analizleri için SPSS 17 ve Amos 16 paket programlarından yararlanılmıştır. Faktör analizine göre ölçeğin dört faktörlü yapısının uygun olduğu görülmüştür. Bu ölçek yardımıyla çeşitli bağımsız değişkenlerin gelecek beklentileri üzerindeki etkisi ergenler açısından belirlenebilecektir. Bunun yanında öğretmenler ve eğitim kurumları öğrencilerinin gelecek beklentilerini bu ölçeğin uygulanması suretiyle belirleyerek yürütülecek eğitim faaliyetlerine yön verebilecektir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji; İstatistik ve Olasılık